Regija
GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Na državnoj smotri bila četiri slatinska projekta
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
SLATINA



Na državnoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu predstavljeno je 45 osnovnoškolskih i 22 srednjoškolska projekta. Iz Virovitičko-podravske županije predstavljena su četiri slatinska projekta.

Jedini osnovci iz Virovitičko-podravske županije na smotri bili su učenici šestog razreda OŠ Josipa Kozarca Nikol Boršić, Mirna Grgurić, Lana Košćak i Fran Vrančić (na snimci). Uz mentorstvo prof. Danijela Vilčeka, oni su predstavili projekt "Čitati, znati, biti". Nakon istraživanja koliko učenici čitaju, oni su u svom projektu predložili provođenje radionica za poticanje čitalačke pismenosti, odnosno razumijevanja čitanja u razrednim odjelima, zajedničko osmišljavanje različitih aktivnosti povezanih s lektirom, izradu letaka i brošura za poticanje čitanja te snimanje videonajava koje bi atraktivno predstavile sadržaj knjige i time privukle učenike na čitanje.

Srednja škola Marka Marulića Slatina bila je zastupljena s tri projekta: "Razmisli pa klikni" – koji su predstavili učenici Lorena Krupnicki, Niko Rastija, Noa Fazekaš i Venio Rulj, a njihove su mentorice profesorice Ksenija Rastija i Željka Orban. Pod vodstvom mentorice prof. Ivane Švamberger učenici Iva Mikić, Sara Kovačević, Kornelija Grgić i Elena Koleno predstavili su projekt "Hrani nije mjesto u smeću", dok su projekt "Sigurno koračaj kroz život" predstavili učenici Ana Takač, Mirta Tomšić, Natalija Marinović i David Jakišić, a njihov je mentor prof. Željko Milnović. Na smotri je sudjelovao i profesor Zorislav Jelenčić kao sudac procjenitelj.

Opisujući dojmove sa smotre, učenik Venio Rulj naglasio je izrazito opuštenu atmosferu već u vlaku na putu do Zagreba. "Iskustva dosadašnjih sudjelovanja na smotrama Građanskog odgoja omogućila su nam bezbrižnost i samopouzdanje pri izlaganju pred komisijom. Kada smo stigli u školu gdje smo trebali predstaviti projekt, obećali smo jedni drugima kako ćemo to odraditi onako kako najbolje znamo, i upravo je tako i bilo. Nakon izlaganja, uslijedile su samo riječi hvale za uloženi trud i za izvrsnu ideju koju smo pronašli te nam je to bio vjetar u leđa da se nastavimo baviti tim područjem i sljedeće godine," rekao je Venio. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike