Regija
SREDNJA ŠKOLA ĐURĐENOVAC OTVORILA VRATA OSMAŠIMA

Upisuju 53 đaka i poručuju: Proizvodni su zanati traženi, brzo ćete dobiti kruh u ruke
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
ĐURĐENOVAC



Nakon dvije pandemijske godine u Srednjoj školi Josipa Kozarca Đurđenovac održan je Dan otvorenih vrata kako bi predstavili programe i mogućnosti upisa.



Sa zanimanjima koja se izučavaju u srednjoj školi upoznalo se oko 130 učenika osmih razreda osnovnih škola kralja Tomislava Našice, Vladimira Nazora Feričanci i Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac. Učenicima su predstavljena zanimanja iz područja strojarstva (CNC operater), obrade drva (stolar, bačvar) i šumarstva (šumarski tehničar). U školi se izučava i zanimanje pomoćni stolar za učenike s posebnim potrebama. Osmašima su predstavljeni nastavni predmeti u učionicama te su razgledali školske radionice. Uz to, demonstrirano je zanimanje šumarski tehničar. Podijeljeni su i informativni letci kako bi se načelno mogli upoznati sa svim zanimanjima koja se upisuju.



Kao prednost Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac ravnatelj Dražen Turza naveo je stipendiranje učenika od strane bačvarije Auric Barrels d.o.o iz Našica u iznosu od 600 kuna mjesečno. Također, lokalne tvrtke učenicima za obavljanje stručne prakse isplaćuju naknadu.

U prve razrede nadolazeće školske 2022./2023. godine SŠ Josipa Kozarca upisuje 53 učenika: 24 učenika u četverogodišnje zanimanje šumarski tehničar te 29 učenika u trogodišnja zanimanja CNC operater (12 učenika), stolar (6 učenika), bačvar (6 učenika) i pomoćni stolar (5 učenika).



Damir Vanek, nastavnik stručnih predmeta u obradi drva i šumarstvu, i Senad Becker, voditelj praktične nastave u strojarskoj radionici, predstavili su zanimanja.



- CNC operater je zanimljivo zanimanje. Ako nećete ići na fakultet, onda vam je bolje da završite proizvodni zanat koji je uvijek tražen. Ne može država funkcionirati samo na neproizvodnim zanimanjima. CNC operater je perspektivno zanimanje, bez problema ćete naći posao i dobiti kruh u ruke - istaknuo je Becker.



Učenik 4. razreda, šumarski tehničar Danijel Vukić, demonstrirao je rad s motornom pilom. ‘‘Učenik koji upiše ovo zanimanje je na dobitku. Škola je odlična, i nastavnici. Između Slavonskog Broda i Đurđenovca odabrao sam Đurđenovac. I brat ide ovdje u školu, drugi razred šumarski tehničar‘‘, rekao nam je Danijel, koji je na državnom natjecanju strukovnih škola zauzeo šesto mjesto u konkurenciji 150 učenika.



Zanimljivo je da su Danijel i njegov brat iz Nove Ljeskovice kod Čaglina, gdje žive, a putuju u školu 35 kilometara u jednom smjeru.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike