Regija
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ĐAKOVO

Starije upozoravaju na zamke koje krije potpis na dosmrtnom ugovoru
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Potpis na taj ugovor davatelju uzdržavanja daje pravo da za života primatelja uzdržavanja postane vlasnik njegove imovine
ĐAKOVO



Razlike u ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, prevencija zlouporaba njima, kao i prava starijih osoba iz područja socijalne skrbi – teme su predavanja za stariju populaciju koje u okviru projekta "Vrijeme je za društvo" provode djelatnici Centra za socijalnu skrb Đakovo, partnera na projektu. Iza njega je LAG Strossmayer, uz sredstva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.



Dosad su djelatnici Centra predavanja, radionice, održali u općinama Satnica Đakovačka, Semeljci i Strizivojna te u Domu za starije i nemoćne Đakovo. Posebnu pažnju korisnika izazivaju upravo dosmrtni i doživotni ugovori, o kojima govori dipl. pravnica u Odjelu za odrasle CZSS-a Đakovo Marija Milić.

Kockarski ugovori


Ta je populacija, ali i mlađa, neinformirana o njima, njihovim razlikama, te, zbog sugestivnog naziva ugovora o dosmrtnom uzdržavanju misli kako je potpis na nj rješenje za sigurno i bezbrižno uzdržavanje do smrti. No potpis na taj ugovor davatelju uzdržavanja daje pravo da za života uzdržavanoga postane vlasnik njegove imovine. "Nije riječ samo o nekretninama, nego i drugoj imovini – pokretninama, uslugama i dr., no ‘posao‘ je uglavnom organiziran, usmjeren na starije s nekretninama", kaže Milić. Na zablude, prijevare potpisivanjem dosmrtnih ugovora upozoravaju i umirovljeničke udruge; u Savezu umirovljenika Hrvatske (SUH) kažu da dojave o njima dobivaju na tjednoj razini.

- Prema ovogodišnjoj liniji siromaštva, 75 % mirovina ispod je hrvatske linije siromaštva – u nas stariji nemaju dovoljno za život, a imaju nekretninu, po čemu je, nakon Rumunjske, RH druga u EU-u. U (su)vlasništvu je ima čak 85 % starijih - kaže predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

- Takvi se ugovori nazivaju kockarski i korisnike odmah upozoravamo na to. Uređeni su Zakonom o obveznim odnosima. Ta je spirala zla pokrenuta 2006. kada je pokrenut institut dosmrtnog uzdržavanja koji dotad nije bio dio hrvatskih propisa. Najgora solucija je iz neznanja potpisati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju jer iz naziva mislite da će se netko o vama brinuti do smrti, no nakon potpisivanja takvog ugovora vi ostajete bez ičega - kaže Milić. Stavljanjem potpisa na ugovor o doživotnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja imovinom uzdržavanoga može ovladati tek nakon njegove smrti.

- Umirovljeničke udruge tražile su da se osnuje registar koji bi omogućio uvid je li netko to organizirao kao biznis, predlagano je da netko ne može sklopiti više od tri takva ugovora, no registar do danas nije donesen - kaže Milić.

Jasna A. Petrović kaže da su u prijevare s dosmrtnim ugovorima uključene cijele profesije, da se godišnje potpiše 2-3 tisuće ugovora. "Veliki je to ‘lešinarski‘ biznis koji intenzivno traje 15-ak godina", kaže čelnica SUH-a.

Raskid


Ovim problemom u izvješću za 2021. bavi se i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, prema čijim podatcima je pred javnim bilježnicima lani sklopljeno 1578 ugovora o dosmrtnom, a pred sudovima ovjereno 1320 ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. "Za razliku od ugovora o doživotnom uzdržavanju, kod ugovora o dosmrtnom davatelj uzdržavanja stječe stvari i prava koja su predmet ugovora za života primatelja uzdržavanja", upozorava. Ugovor se u slučaju neizvršavanja obveza uzdržavatelja može raskinuti, no u praksi ti sudski postupci traju predugo, osobito s obzirom na visoku dob primatelja uzdržavanja, koji ponekad umru ne dočekavši raskid ugovora. Jer, kaže Milić, sporovi za raskid ugovora traju najmanje tri godine.

– Na predavanjima najviše zanimanja izazivaju upravo ti ugovori. Informiramo ih o njima, upozoravamo na razlike i što koji znači. Upozoravam ih da se posavjetuju oko toga s pravnim stručnjacima - kaže Milić.

Suzana Župan
Uzdržavani bez prava iz socijalne skrbi
- Nijedan korisnik ne može ostvariti neko od prava iz sustava socijalne skrbi ako ima ijedan od ova dva ugovora o uzdržavanju jer oni znače da posjeduje imovinu i da se netko treba brinuti o njemu na temelju ugovora i uzdržavati ga. Tko nas pozove, provodimo radionice o pravima iz sustava socijalne skrbi, a informiramo i o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Prva nas je bila zvala Satnica Đakovačka i to je imalo dobar odjek, pa su nas potom zvali i drugi. Kada nas pozove neka od općina, odazovemo se i održimo radionice - kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo Dubravka Petrović.

Ima nezadovoljnih
U Centru kažu da im starije osobe i same znaju doći i raspitivati se o ovim ugovorima i zabludama o njima, te da ima i slučajeva gdje su posegnuli za raskidom ugovora o doživotnom uzdržavanju jer nisu zadovoljni kako se davatelj uzdržavanja brine o njihovim potrebama.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike