Regija
RODITELJI POGINULIH BRANITELJA

Nastavljaju obilaske marijanskih svetišta
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
SLATINA



Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Slatine i Orahovice posjetili su Cvelferiju i marijansko svetište Šumanovci nedaleko od Gunje. Oni su tako nastavili svoje svibanjske obilaske marijanskih svetišta, koja posjećuju posvećujući svoje molitve Blaženoj Djevici Mariji jer su, kako kažu, gubitkom svoje djece pretrpjeli sudbinu sličnu onoj Isusove Majke i vjeruju da ona najbolje razumije njihove molitve.

U prelijepom svetištu Majke Dobre Nade u Šumanovcima više nego srdačan doček pripremio im je vlč. Ivan Živić, župnik u Gunji i upravitelj svetišta Šumanovci.

– Uvijek je dobro na oltar saviti svoje nakane, tjeskobe, radosti, brige, i sve što nosimo u srcu. Na poseban način ovdje želimo na oltar staviti sve naše drage koji su dali život za našu domovinu, pripadnike 136. slatinske brigade, 132 brigade iz Orahovice, pripadnike drugih postrojba, pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova. Vaši sinovi i vaše kćeri dali su najviše što su mogli dati za svoju domovinu, a najviše što mi njima možemo dati ova je sveta misa – rekao je vlč. Živić.

Roditelji i ostali prisutni molili su za duše svojih sinova i svih hrvatskih branitelja, a u spačvanskoj šumi obišli su kapelicu, stoljetni čudotvorni Marijin zdenac i jedinstveni križni put kipara Ante Jurkića.

– Ova hodočašća mnogo znače članovima udruge, pomole se za svoju djecu i budu zadovoljniji, premda se mi svakog petka sastajemo u prostorijama udruge. Na te sastanke ne dođu uvijek svi članovi, a na ova hodočašća idu svi iz Slatine, ali i oni iz Vaške, Sopja, Radosavaca, Nove Bukovice, Mikleuša, Orahovice, i to je poseban doživljaj. Želimo nastaviti tradiciju koja pomaže da se ne zaboravi žrtva naše djece. – rekao je predsjednik udruge Tomo Grahovac.

Budući da Udruga roditelja poginulih branitelja Slatine i Orahovice ima još samo 18 članova, a taj se broj svake godine smanjuje, predsjednik Tomo Grahovac razmišlja o promjeni statuta, kojom bi članovima udruge mogle postati udovice poginulih branitelja, njihova djeca, možda i braća i sestre. To je jedini način da udruga opstane i da se nastavi čuvati sjećanje na poginule.

P. Žarković
Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike