Novosti
PREMIJER O ENERGETICI I PREDSJEDNIKU REPUBLIKE

Plenković: Hrvatska može biti ključna europska zemlja za opskrbu energentima
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Hrvatska može biti ključna zemlja za buduću opskrbu energentima zemalja u svome susjedstvu koje sada u energetskom smislu potpuno ovise o Rusiji, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, komentirajući na konferenciji za novinare EU-ov plan za brzo smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima "REPowerEU".



Prema njegovim riječima, važno je što je u EU-ovu dokumentu naznačena potreba ulaganja u plinovodnu i naftovodnu mrežu, što je prilika za Plinacro i Janaf te su u tijeku razgovori s tim kompanijama o tome što se može napraviti. Dodao je da Plinacro i Janaf imaju inicijalne projekcije ulaganja. U EU-u, prema njegovim riječima, postoji visok stupanj razumijevanja za ključnu ulogu Hrvatske, a domaće energetske kompanije imaju "važne uloge u promijenjenoj energetskoj strukturi Europe". Govoreći općenito o europskom planu RePowerEU, rekao je da on ima tri elementa, a to su uštede energije, diversifikacija opskrbnih pravaca te prelazak na obnovljive izvore energije. Plan je vrijedan 300 milijardi eura, od čega 225 milijardi u zajmovima i 75 milijardi u nepovratnim sredstvima. "Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zemlja kada je riječ o diversifikaciji opskrbnih pravaca", rekao je Plenković. Izvijestio je i da Vlada vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina.

Premijer je na konferenciji za novinare izjavio i kako ministar obrane Mario Banožić nikada nije rekao da je umirovljeni brigadir Ivan Selak kao pilot JNA sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca. "Banožić to nije rekao što vi kažete da je aludirao, niti je to mislio", poručio je Plenković. Govoreći o optužnici koja je u Srbiji podignuta protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije "Oluja", Plenković je rekao kako ministar Malenica nije dobio nikakve informacije o tome te kako ne može puno komentirati. Koliko shvaća, naveo je, riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritorij BiH, a to je problem pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano izvan njihova teritorija. "Mi smo stalno tu temu dizali jako puno puta i njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovakvim temama je za nas neprihvatljiv. (...) Ako nešto dođe, odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći nacionalne interese, hrvatske vojnike, branitelje i zapovjednike", rekao je.

Vezano za bivšeg predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i presudu Visokog upravnog suda koja ga oslobađa sukoba interesa zbog čega je napustio dužnosti, Plenković je ustvrdio kako je on i dandanas član HDZ-a, suprotno "refleksnim" pisanjima medija. "Što se tiče presude, meni je drago zbog njega. Što se tiče ostavke, to je nešto drugo, ne bih nužno vezao to s ostavkom jer je tu bilo puno drugih razloga", rekao je.

Plenković se ponovno osvrnuo i na prozivke predsjednika Republike Zorana Milanovića da je njegov poziv glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek za opoziv, upitavši je li normalno da on huška DORH i policiju na saborskog zastupnika i ministra. "Nisam zvao i odšutio, nego sam zvao i rekao da ću to javno reći zbog kredibiliteta svih institucija i nedopustivog ponašanja", rekao je. Ponovio je kako je bitno da nema "dvostrukih aršina" te poručio kako bi to učinio opet ako je potrebno. "To što on to sad hoće malo koristiti, pa da eventualno kaže da je to za opoziv, to može objesiti mačku o rep", rekao je. H/D.Pav.
MILANOVIĆA VRATITI U OKVIRE OVLASTI
Upitan zašto kaže da Milanović govori to što govori kako bi srušio Vladu i HDZ u Hrvatskoj i BiH, odnosno vidi li ga na budućim parlamentarnim izborima, premijer je rekao kako ne razmišlja o Milanovićevoj političkoj perspektivi i kako je riječ o "pakosti i jalu". Na pitanje hoće li pokrenuti predsjednikov opoziv, premijer je rekao kako smatra da bi se Milanović trebao vratiti u ustavnopravne okvire zadaće predsjednika. "Njegova zadaća ne može biti destabilizacija vlasti, pozivanje na građanski neposluh, na rušenje institucija koje su propisane Ustavom. On se mora zapitati što radi", ocijenio je Plenković. U ovom trenu je bitno, dodao je, da hrvatska javnost vidi radi li netko sukladno svojim ovlastima i u najboljem interesu Hrvatske, građana, pa i hrvatskog naroda koji živi izvan Hrvatske.

Možda ste propustili...