Novosti
DNK ANALIZA POTVRDILA SUMNJE

Periševa smrt nije bila nasilna, tijelo će dovesti u Split
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
U izdavanju dokumenata za prijevoz tijela iz Srbije do Splita obitelji pomaže i hrvatsko veleposlanstvo

Tužna priča o nestanku 28-godišnjeg Splićanina Mateja Periša stigla je, nažalost, svome kraju. DNK analiza provedena u beogradskom Institutu za sudsku medicinu potvrdila je u četvrtak da je tijelo utopljenika pronađeno u Dunavu u srijedu na Adi Huji kod Beograda upravo tijelo Mateja Periša.



"DNK analizom tijela koje je u srijedu oko 9.20 pronađeno u Dunavu na Adi Huji utvrđeno je da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (28) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. prosinca prošle godine. Prema preliminarnom nalazu provedene obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem", navedeno je u priopćenju srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, u kojemu se dodaje kako su pripadnici MUP-a od trenutka prijave nestanka intenzivno tragali i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga našli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka. U potrazi, započetoj prije 139 dana, bili su angažirani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, ronioci Žandarmerije, Uprava kriminalističke policije, policijske uprave za sigurnost na rijekama, te sve policijske postaje na teritoriju Beograda i nizvodno uz Dunav.

Tijelo je, podsjetimo, u srijedu pokraj Ade Huje, nizvodno od Beograda, primijetila posada broda koji je plovio Dunavom. Po odjeći koju je utopljenik imao na sebi, a odgovarala je onoj u koju je mladić iz Splita bio odjeven u noći kad je nestao, posumnjalo se da je riječ o Perišu. Kapetan broda pozvao je policiju koja je došla do Ade Huje s nekoliko vozila i počeo je višesatni očevid. U džepu utopljenika pronađen je i mobitel, a na desnoj ruci sat, upravo onaj koji je Matej nosio na dan nestanka. Obdukcija i DNK analiza obavljena je prema nalogu tužiteljstva, a rezultati toksikoloških analiza bi, prema izjavama stručnjaka beogradskim medijima, mogli biti poznati za nekoliko tjedana.

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu će u suradnji s obitelji i srbijanskim institucijama u najkraćem mogućem roku provesti sve formalnosti i procedure potrebne da bi obitelj Mateja Periša preuzela i prevezla u Hrvatsku njegovo tijelo, rečeno je u četvrtak u veleposlanstvu. Potvrđeno je i kako se Matejev otac Nenad, koji je doputovao u Beograd, javio hrvatskom veleposlanstvu i rekao kako se nada da bi brzo trebale biti obavljene "sve formalnosti", a potom preostaje konzularni dio posla da se izda sprovodnica za prelazak granice između Srbije i Hrvatske i prijevoz do Splita, gdje će Matej biti pokopan. Kako prenose beogradski mediji, to će se brzo ishoditi.

O potvrdi identiteta Mateja Periša kao utopljenika oglasio se i hrvatski premijer. "Izražavamo sućutu obitelji Mateja Periša nakon što smo primili informaciju iz Beograda. Još u srijedu sam razgovarao s njegovim ocem, žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na suradnji," rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Već nakon prve informacije da je pronađeno tijelo mlađeg muškarca, njegov otac odmah je posumnjao na najgore. On je u Beogradu, od trenutka sinova nestanka, boravio dva i pol mjeseca i cijelo je vrijeme bio u kontaktu s beogradskom i hrvatskom policijom. Tijekom prvog boravka u Beogradu dao je uzorak svog DNK, što je bilo ključno u utvrđivanju identiteta utopljenog mladića.

Milan Bugarić
NEOPISIVA BOL, ZAHVALA SVIMA
Matejev otac Nenad Periš smogao je snage nakon DNK analize obratiti se novinarima. Iako je bol koju prolazi on i obitelj neopisava, želio je zahvaliti se svima. “Toliko je bilo iskrenih osjećaja tijekom potrage, to nikada neću zaboraviti jer to mi je jako značilo. Hvala svakom pojedinačno, svakom vjerniku, običnom čovjeku, svećeniku, policiji, novinaru. Svi su željeli da Matej bude pronađen. To nikada neću zaboraviti koliko god bol bila teška”, rekao je Nenad Periš.

Možda ste propustili...