Novosti
MATURANTI, OPREZ PRILIKOM PRIJAVE STUDIJA

Mogući visoki troškovi za one koji ne obrišu smjerove
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Oportunitetne troškove fakulteti su prijašnjih godina vrlo rijetko naplaćivali

Prijave studijskih smjerova, otvorene 1. veljače, traju sve do kraja ljetnog roka mature, a maturanti se u sustav "Postani student" prijavljuju s istim podacima s pomoću kojih su se prijavljivali pri odabiru ispita koje će pisati na maturi. Do objave konačnih rezultata mature, koja je ove godine 18. srpnja, do 13.59 sati, maturanti i drugi kandidati mogu prijaviti studij, mijenjati poredak na listi ili brisati programe. Ovo posljednje treba posebno naglasiti jer prilikom postavljanja izbora na listu prioriteta potrebno je da s nje izbrišu smjerove u koje su "upali", ali koje ne žele upisati. Ako to ne učine, fakultet dobiva pravo naplate tzv. oportunitetnih troškova nepopunjenoga upisnog mjesta.



"Plaćanje oportunitetnih troškova odnosi se samo na onaj studijski program na kojem se ostvari pravo upisa, dobije upisni broj, a ne izvrši se upis studijskog programa na tom visokom učilištu", ističu u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Na naš upit kako smo dobili neslužbenu informaciju prema kojoj su fakulteti dobili naputak da oportunitetne troškove ove godine naplaćuju, što nije bio čest slučaj prethodnih godina, u Agenciji odgovaraju kako nikakva posebna uputa o eventualnoj strožoj primjeni pravila nije poslana visokim učilištima. "Sporazum o pravilima Rektorski zbor je potpisao u lipnju 2012., u kojemu u članku 54. stoji: ‘Kandidatima koji se ne upišu na studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj mogu se naplatiti oportunitetni troškovi nepopunjenoga upisnog mjesta, u iznosu ne manjem od jedne godišnje participacije studenta u troškovima studija, koje utvrđuju visoka učilišta‘", ističu u Agenciji.

Stvari funkcioniraju tako da, ako primjerice, maturant ne "upadne" na svoja prva tri izbora, a zadovolji kriterije za četvrti, automatski će mu se pokraj tog izbora ispisati "Da" te upisni broj. Time postaje obvezan upisati studijski program za koji je dobio pravo upisa nakon formiranja konačnih rang-lista. Ako odluči ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji je zadovoljio kriterije, fakultet mu može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije. Ta participacija, primjerice na fakultetima iz biomedicinskog područja, iznosi i više od 9000 kuna.

"Kada kandidat koji je dobio upisni broj ne upiše studij, time visoko učilište gubi jednog studenta, odnosno iako ima kandidata ispod crte, ne može se generirati nova rang-lista, nego se mora otvoriti jesenski upisni rok za koji možda ne bi bilo potrebe da su maturanti ispunili svoje obveze i s liste maknuli studijske programe koje ne žele upisati. U slučaju da kandidat ne upiše studij na kojem je ostvario pravo upisa, u nepovoljan položaj dovodi drugog kandidata. Naime, ako kandidat koji je ostvario pravo upisa npr. na studij medicine, ne upiše taj studij, zauzeo je mjesto drugom kandidatu koji zbog toga nije mogao upisati studij medicine, nego neki drugi, niže rangirani studij na listi prioriteta", dodaju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Igor Bošnjak
IZBJEĆI PROBLEME
Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Boris Crnković rekao nam je kako su imali takvih slučajeva da se netko ne odjavi, ali to nisu nikada naplaćivali. Kaže da misli kako možda na nekom sveučilištu to rade, tamo gdje postoje problemi s prijavama i malim brojem studenata, ali oni to nisu radili jer sva mjesta popune na drugom roku, pa im to nije problem. “I sada nemamo nikakvu novu informaciju u vezi s tim”, kaže Crnković. Odredba o naplati oportunitetnih troškova postoji otkako se prešlo na novi sustav rangiranja, ali malo je koji fakultet doista posegnuo za njom. Ipak, važno je pozvati buduće studente da odjave sve one prijave koje su napravili za studije koje ne žele studirati, a ono što žele studirati neka pažljivo poslože, tako da na prvom mjestu bude onaj koji najviše žele upisati.

Možda ste propustili...