TvObzor
RAMMSTEIN - “ZEIT” (UNIVERSAL MUSIC)

Od metalnih laganica do paklenog disca
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Protekle tri godine ujedno označavaju najdužu pauzu između objave albuma u karijeri benda dugoj gotovo 30 godina

Unaprijed pohvaljen zbog ravnoteže između ljepote koja raste svakim novim slušanjem i industrijske energije (Revolver), konačno je objavljen novi Rammsteinov album pod nazivom "Zeit".Album je prethodno najavljen singlovima "Zeit" i "Zick Zack", a odsad je - kao najnoviji singl - na svim glazbenim platformama dostupna i pjesma "Angst" uz koju dolazi i službeni spot. Osmi studijski album ovog berlinskog metal seksteta izlazi gotovo pa točno tri godine nakon svog prethodnika, Rammsteinova nenaslovljenog albuma iz 2019. godine koji je zasjeo ravno na vrh 14 međunarodnih ljestvica - uključujući i Top 10 u SAD-u. Protekle tri godine ujedno označavaju najdužu pauzu između objave albuma u karijeri benda dugoj gotovo 30 godina. Glazbeno se na ovom nosaču zvuka protežu od instrospektivnih metalnih laganica do paklenog disca.

Rammstein su dosad prodali više od 20 milijuna albuma diljem svijeta te su poznati i po uvijek pomno osmišljenim vrhunskim koncertnim spektaklima koji su, najavljeni u sklopu stadionske turneja, neplanirano zbog pandemije stavljeni na kraću pauzu. Ipak, bend je to vrijeme - točnije dvije godine - iskoristio za stvaranje nove glazbe. U radu na jedanaest novih pjesama za "Zeit" ponovno im je pomogao berlinski producent Olsen Involtini, a za poseban vizualni identitet naslovnice izdanja zaslužan je ni manje ni više nego kanadski glazbenik i fotograf Bryan Adams, koji je članove benda fotografirao na stepenicama povijesne berlinske građevine Trudelturm.

Album "Zeit" je, osim u uobičajenim digitalnim formatima, dostupan i kao standardni CD s knjižicom od 20 stranica, posebno izdanje CD-a s knjižicom od 56 stranica te kao dvostruko 180 g vinilno izdanje s knjižicom velikog formata od 20 stranica. "Zeit" će biti podržan povratkom metal titana Rammstein na svjetske pozornice: svi datumi velike europske i sjevernoameričke turneje bit će objavljeni uskoro.
Tanja Kvorka
https://zeit.rammstein.de/en
Frontmen Till Lindemann je 1978. sudjelovao na juniorskom Europskom natjecanju u plivanju u Firenci. Čak je bio i na skraćenoj listi plivača za Olimpijadu u Moskvi 1980., ali tamo nije otišao. Završio je kao 11. u utrci 1500 metara slobodnim stilom, a kao četvrti u utrci 400 metara slobodnim stilom. Glumio je u nekoliko filmova, uključujući “Triple xXx”, gdje se pojavio cijeli bend.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike