TvObzor
BRIAN MUIR, AUTOR MASKE DARTHA VADERA NA SFERAKONU

Čovjek je još u prednosti, iako uređaji postaju sve bolji
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, Sferakon, proteklog se vikenda, nakon dvije godine na otvorenom, ponovno održala na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Najpoznatniji je ovogodišnji gost filmski kipar Brian Muir, umjetnik zaslužan za izgled kacige Dartha Vadera. S njim je razgovarala Mirna Farkaš Salamon sa HRT-a.



Sa samo 16 godina Brian Muir oblikovao je čudna stvorenja za film “Kapetan Nemo i podvodni grad”, a bile su mu samo 23 kada je stvorio legendarnu masku Dartha Vadera iz kultnog filmskog serijala “Ratovi zvijezda” i ušao u povijest.

- Pri modeliranju Vadera imao sam samo jedan pokušaj i samo naznake dizajna, bez koncepta. Na sreću, moj se rad svidio Goergeu Lucasu - kaže Muir.

Masku i kacigu oblikovao je prema odljevu glave Davida Prowsa, koji je glumio Vadera, no kad je sve bilo gotovo, i maska i kaciga bile su mu previše klaustrofobične, pa su morali skinuti stražnji dio maske.

Muir je u karijeri surađivao na više od 70 filmova, zaslužan je za mnoge zanimljive detalje u filmovima o Indiani Jonesu, Jamesu Bondu, Harryju Potteru, Alienu, ali i Thoru i Čuvarima galaksije.

- Kovčeg saveza u prvom filmu o Indiani Jonesu prepoznatljiv je, ali meni je najdraže bilo raditi na drugom filmu iz te serije, “Indiana Jones i ukleti hram”. Imali smo scenu sa slonićem, njega ne možete natjerati da glumi kada bi to redatelj želio, pa sam napravio njegovu glavu koja je glumila, teško možete vidjeti razliku između pravog i mog slonića - prepričava Muir.

Na pitanje je li vrijeme kipara na filmskim setovima prošlo, jer se filmski setovi sve više izrađuju s pomoću digitalne tehnologije, naveo je primjer snimanja filma “Thor 2”.

- Odlučili su sučeliti moj rad i onaj 3D printera. Dizajn prijestolne dvorane bio je prekrasan, i moj je rad odlično izgledao, a plastika iz 3D printera i ne baš najbolje. Osim toga, ja sam mogao u minuti prilagoditi glinenu skulpturu, a programeru jr trebalo deset dana da iznova programira printer. Čovjek je još u prednosti, iako uređaji sa svakim danom postaju sve bolji - odgovara.

Iako u mirovini, Brian Muir ne posustaje. Posljednjih godina objavio je tri autobiografske knjige - “U sjeni Vadera”, “Iza sjene” i “Istina o Stormtrupresima”, sa suprugom putuje po svijetu, gostuje na konvencijama poput Sferakona i, kako kaže, što je stariji, to je ponosniji na masku Dartha Vadera i svoj rad u serijalu “Ratovi zvijezda”. T.K.
Tanja Kvorka
RADIO NA VIŠE OD 70 FILMOVA
Brian Ian Muir je među najpoznatijim umjetnicima u filmskoj industriji te je u tom poslu već pola stoljeća. U dobi od 16 godina, 1968., počeo je četverogodišnje naukovanje kiparstva i modeliranja u sklopu kompanije Elstree Film Studios. Nakon što je završio zanat, napustio je filmsku industriju i posvetio se usavršenju svojih vještina radeći na mnogo prestižnih projekata u Londonu, npr. Kraljevskom grbu za Kraljevski sud i Plaketu tržišta dionica (koju je predstavila Kraljica). Godine 1976. pozvan je da se vrati u Elstree Studios zbog rada na “Ratovima zvijezda” te je tako nastala danas slavna skulptura Dartha Vadera. Također je tada dizajnirao oklop Storm Troopera, droida sa Zvijezde Smrti, CZ 3 i završnu verziju C3PO-a. Tijekom svoje opsežne četrdesetosmogodišnje karijere u filmskoj industriji radio je na više od 70 slavnih filmova. Kad je shvatio da interes za “Ratove zvijezda” i ostale veće filmove na kojima je radio raste, Brian je objavio svoju autobiografiju, “In the Shadow of Vader”, koja je bila izvrsno primljena i dosad je objavljena u šest izdanja. Također je objavio drugi i konačni dio, “Beyond the Shadow”, kojim je završio autobiografiju. U srpnju 2020. objavio je svoje najnovije djelo, “Stormtroopers, the True Story”, koju opisuje kao “priču koja je trebala biti ispričana”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike