Novosti
PLAN ZA PRESTANAK OVISNOSTI O RUSKIM ENERGENTIMA

Solarni paneli na svim novim trgovinama i javnim zgradama
Objavljeno 18. svibnja, 2022.

Europska komisija predložila je da se do 2025. godine uvede obveza o ugradnji solarnih panela na krovove novih trgovina i javnih zgrada, a do 2029. na nove stambene zgrade. "To je ambiciozno, ali realno", izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen. Taj prijedlog dio je plana nazvanog "REPowerEU" koji ima za cilj prestanak ovisnosti EU-a o ruskim energentima do 2027. kroz brži razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u kombinaciji sa štednjom energije i alternativnim pravcima za dobavu plina. Komisija navodi da postoje dva hitna razloga za transformacije europskog energetskog sustava: okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima, što Moskva koristi kao ekonomsko i političko oružje i košta europske porezne obveznike gotovo 100 milijardi eura godišnje, te rješavanje klimatske krize. Komisija ističe da se na te izazove može odgovoriti uštedom energije, diverzifikacijom opskrbe energijom i ubrzanim uvođenjem obnovljive energije kako bi se zamijenila fosilna goriva u kućanstvima, industriji i proizvodnji električne energije. "Štednja energije je najbrži i najjeftiniji način za rješavanje energetske krize i smanjenje računa", ističe Komisija.Komisija smatra da bi se "promjenom ponašanja kratkoročno moglo uštedjeti pet posto potražnje za plinom i naftom". Zemljama članicama predlaže se da pokrenu ciljane komunikacijske kampanje za kućanstva i industriju o važnosti štednje. Također se preporučuje članicama da koriste fiskalne mjere kako bi potaknule štednju energije, poput smanjene stope PDV-a za učinkovite sustave grijanja, toplinsku izolaciju zgrada, kupnju energetski učinkovitih uređaja. Komisija predlaže da se podigne cilj udjela energije iz obnovljivih izvora s 40 na 45 posto do 2030. Tome bi trebalo pridonijeti udvostručenje fotonaponskih instalacija do 2025. i ublažavanje administrativnih ograničenja kako bi se ubrzale procedure za implementaciju solarnih i vjetroelektrana.

Predlaže se i postavljanje cilja od 10 milijuna tona domaće proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora i 10 milijuna tona uvoza do 2030. kako bi se zamijenili prirodni plin, ugljen i nafta u industrijama i transportnim sektorima koje je teško dekarbonizirati.

S obzirom na to da je potpuno jasno da se EU ne može brzo osloboditi ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, već su poduzeti napori na diverzifikaciji dobavnih pravaca iz Sjedinjenih Država, Alžira i s Bliskog istoka. Komisija predlaže mehanizam za zajedničku nabavu plina kako bi na tržištu dobila što bolju cijenu. Prema izračunima Komisije, za ubrzanu transformaciju europskog energetskog sustava trebat će 210 milijardi eura dodatnih investicija do 2027. godine. Većina tih sredstava mogla bi se osigurati iz zajmova koji su predviđeni u planu za oporavak NextGenerationEU. H
STVARANJE ZAJEDNICE
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je stvaranje Europske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU-a, sukladno njihovu napretku u procesu pristupanja. “Postoji geopolitička zajednica koja se proteže od Reykjavika do Bakua ili Erevana, od Osla do Ankare. Čvrsto sam uvjeren da od toga geopolitičkog prostora treba napraviti političku realnost. I to moramo učiniti odmah”, rekao je Michel na sjednici Europskog socijalnog i gospodarskog odbora.

Možda ste propustili...