Crna kronika
UVJETNE I BLAŽE KAZNE SU ČEŠĆE

Prometni prekršaji: Kazne visoke, no na sudu se prekršitelji često izvuku
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Nema dana da na hrvatskim cestama policija ne zaustavi brojne prometne prekršitelje, od onih koji su pod dobranim utjecajem alkohola do onih koji nikada nisu položili vozački ispit. Policija im odredi prijedlog kazne prema zakonu, no kada dođu do suda, nerijetko se izvuku s puno blažim, pa i uvjetnim, kaznama.



Takav slučaj zabilježen je na Općinskom sudu u Đakovu, gdje je 29-godišnjak osuđen na 60 dana zatvora, no kazna se neće provesti ako u roku od godine dana ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena kazna zatvora. Proglašen je krivim jer je 10. listopada prošle godine u 1.30 u Ulici Vladimira Nazora u Đakovu upravljao motociklom bez položenog vozačkog ispita. Usto, sud mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom A-kategorije u trajanju od 12 mjeseci, no provest će se, razumljivo, tek kada položi vozački ispit.

Đakovčanin je priznao da je vozio bez položenog vozačkog ispita, no molio je sud da donese za njega povoljniju odluku jer nije izazvao štetnu posljedicu. U obrani se pokajao i obećao sudu da to nikada više neće učiniti, trenutno je bez posla i ne zarađuje, te nema sredstava za život.

Sud je utvrdio da 29-godišnjak odgovara za svjesni nehaj, jer je bio svjestan što radi, no odredivši visinu kazne zatvora s odgodom izvršenja sud je smatrao da će se i na taj način postići svrha kažnjavanja.

U drugom slučaju, Općinski sud u Vinkovcima Stalna služba u Županji, Prekršajni odjel kaznio je 24-godišnjaka kaznom od 7500 kuna jer je 29. listopada 2021. u 23.50 u Ulici ilirskog preporoda u Županji vozio automobil pod utjecajem alkohola od 1,90 promila, što umanjeno za granicu dopuštene pogreške mjerenja od 0,1 g/kg iznosi 1,80 promila. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u zadržavanju od 30. listopada 2021. u 1.10 do 30. listopada 2021. u 11.50, kao 300 kuna plaćene novčane kazne, pa treba platiti još 7200 kuna nakon pravomoćnosti presude. No, ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, što iznosi 4800 kuna, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cjelini. I njemu je određena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od tri mjeseca, u koju će se uračunati vrijeme trajanja mjere opreza od jednog dana koju je naredbom odredila policija. Za taj prekršaj inače je predviđena kazna od 10 tisuća do 20 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

I taj slavonski sud u obrazloženju presude navodi kako su pri izboru vrste i mjere kazne uzete u obzir sve okolnosti koje su odlučne pri odmjeravanju kazne, uzimajući pr tom kao olakotno da prekršajem nisu nastale teže posljedice, pa je sud izrekao novčanu kaznu ispod zakonom propisane minimalne novčane kazne, držeći da će se i tako ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja. Ipak, odluku o primjeni zabrane upravljanja vozilima B-kategorije sud obrazlaže time da je mladić kao mladi vozač počinio težak prekršaj iz sigurnosti prometa na cestama i kako postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovo počiniti takav prekršaj.

No ne "izvuku" se baš svi. O tome svjedoči i vijest iz Policijske uprave sisačko-moslavačke da je u ponedjeljak oko 7.30 u Zagrebačkoj ulici u Novskoj zaustavljen automobil kojim je upravljao 49-godišnjak s područja Novske pod utjecajem alkohola od 3,70 promila. Usto, vozačka dozvola mu je oduzeta zbog negativnih prekršajnih bodova zbog prijašnjih prometnih prekršaja. Vozač je odmah uhićen i odveden u nadležni općinski sud, koji ga je proglasio krivim i kaznio kaznom zatvora od 25 dana te izrekao zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Samo za vikend od 13. do 15. svibnja hrvatski su policajci utvrdili ukupno 4054 prometna prekršaja, i to 387 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najviša je koncentracija alkohola, u količini od 2,84 promila, izmjerena dvama počiniteljima, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave osječko-baranjske. Između ostaloga, 1681 vozač vozio je prebrzo, 556 osoba nije se koristilo sigurnosnim pojasom u vozilima, a 218 vozača nepropisno se služilo mobitelom tijekom vožnje.

Sandra Lacić
Policijski prijedlog kazne nerijetko ne bude prihvaćen od nadležnog suda

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike