Novosti
PREMIJER ODBACIO TEZE O UTJECAJU NA DORH

Plenković: Nedopustivo je huškanje moskovskog čovjeka na Pantovčaku
Objavljeno 17. svibnja, 2022.

Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak teze da on utječe na Državno odvjetništvo RH, objasnivši da je državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek nazvao samo kako bi je pitao zašto ne reagira na nedopušteni pritisak predsjednika Republike Zorana Milanovića na DORH. "Gdje ste čuli da predsjednik neke zemlje huška na hapšenje ministra i saborskog zastupnika", pitao je Plenković novinare na konferenciji za medije nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima. Predsjednika Milanovića ponovno je nazvao "moskovskim čovjekom na Pantovčaku", rekavši kako su građani proteklih mjesec dana svjedoci njegova huškanja i pritiska na DORH protiv zastupnika Hrvoja Zekanovića, a sada u istom tonu optužuje i ministra obrane Marija Banožića. "To je nedopušten pritisak na tijela progona, na DORH, koje niti na jedan niti drugi slučaj nije reagiralo i zato sam digao telefon i nazvao Zlatu Hrvoj Šipek", kazao je Plenković. Premijer je podsjetio kako je 2020. DORH odmah reagirao na njegovu izjavu da bi DORH treba pogledati i neke druge slučajeve, i u drugim strankama. "A ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski huška na zastupnika i ministra, to je nedopustivo", ustvrdio je Plenković.Dodao je da potpuno poštuje neovisnost institucija, DORH-a i policije, ali da ne mogu postojati dvostruki ‘aršini‘, dvostruka mjerila. Naglasio je pritom kako ne misli da je DORH pristran, ali da se na ovo moralo reagirati i staviti točku. Milanovićeve izjave da je zvanje DORH-a za "izgon i progon" Plenković je pak nazvao "pričom za malu djecu". Ponovio je da Milanović provodi hajku, huška i kontinuirano laže i difamira u hrvatskom političkom prostoru.

O mogućnosti intervencije države na ublažavanju visoke inflacije, Plenković je rekao da će Vlada posegnuti za svim alatima koji su joj na raspolaganju, ali i da je zamrzavanje cijena zadnja opcija. Osvrnuo se i na slučaj Mirele Čavajde, trudnice koja nije mogla u hrvatskim bolnicama obaviti prekid trudnoće u šestom mjesecu unatoč teškim malformacijama ploda. "Taj slučaj je bio munjevito instrumentaliziran na političkoj sceni", ocijenio je Plenković. O temi donošenja novog zakona o pobačaju, kaže, vladajuća koalicija još nije razgovarala te misli da o toj temi ne postoji konsenzus među vladajućima. "Ovo je jako komplicirana tema. Imamo parlamentarnu većinu s različitim svjetonazorima", rekao je premijer aludirajući na činjenicu da su neki zastupnici vladajuće većine prošli petak u Saboru dali svoj glas SDP-ovu prijedlogu zakona o pobačaju.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek priopćila je da neće komentirati izjave ni predsjednika RH Zorana Milanovića niti premijera Andreja Plenkovića. H
SEDIRANJE POZIVIMA
Predsjednik RH Zoran Milanović poručio je kako se premijer opet trudio objasniti zašto je telefonom zvao glavnu državnu odvjetnicu, ustvrdivši ironično kako Plenković na Zlatu Hrvoj Šipek ne utječe, već ju samo potiče da hrabro konzumira svoju “neovisnost”. “Kaže, zvao je da je upita zašto ona, takva ‘neovisna’, trpi pritiske i zašto ne reagira na moje tvrdnje? Jer, za njega je pritisak kada ja upozorim da mu u Vladi sjedi dokazani kriminalac i pozovem da se istraže njegove nekretninske muljaže”, napisao je Milanović na Facebooku. Nije prošlo ni 24 sata, nastavlja u objavi, “kad evo javila se ‘neovisna’ državna odvjetnica Zlata i izdala priopćenje o svojoj ‘neovisnosti’. “Ne utječe Plenković na nju i postupke DORH-a, ma kakvi, samo potiče Zlatu da hrabro konzumira svoju ‘neovisnost’. I da šuti i da ne radi svoj posao. Po okušanoj metodi, kao što Hrvate u BiH hrani političkim apaurinima kako bi im sedirao političku svijest, tako i glavnu državnu odvjetnicu Plenković sedira povremenim telefonskim pozivima. Uspješno, nažalost”, ustvrdio je Milanović. Objavu je završio pitanjem kada će DORH istražiti “nekretninske poslove Marija Banožića”.

Možda ste propustili...