Sport
BORNA BARIŠIĆ SANJA EUROTROFEJ

S igrališta pokraj čepinske Uljare do najvećih arena
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Put nije bio lagan, ali Borna može ući u povijest škotskog velikana

Da je netko prije desetak godina prognozirao kako će Borna Barišić 2022. godine biti hrvatski nogometni reprezentativac i član prve momčadi koja igra za naslov pobjednika Europske lige, dijagnoza možda ne bi bila "ozbiljan poremećaj", ali bi bilo podsmjeha uz obvezni dodatak "jedino ako mu tata sredi". Tata ipak nije mogao srediti odlazak na glasoviti Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, a 30-godišnji Borna upravo na tom stadionu večeras sa svojim Rangersima igra veliko eurofinale protiv frankfurtskog Eintrachta.



Potvrda na Ibroxu


Nije loše za dečka iz Čepina, koji je prije spomenutih deset godina bio u trećeligašu BSK-u, u prvo vrijeme kao rezerva Mariju Vratoviću. "Loptati" se počeo, kao i svaki Čepinčanin, na igralištu pokraj Uljare. Brzo je otišao u Gradski vrt, ali završetk juniorskog staža u NK Osijek označio je početak - agonije. Dogodila se ozljeda prednjih križnih ligamenata, pa povratak na teren nakon šest mjeseci, ali ozljeda nije bila dobro sanirana, pa je uslijedila još jedna operacija i gotovo dvije godine izvan nogometa. I to baš u najosjetljivijoj fazi, na prijelazu iz juniorskog u seniorski nogomet, fazi u kojoj su se mnogi pogubili i odustali. Kod Borne odustajanje nije bila opcija, radio je kao manijak i kroz BSK se vratio na seniorsku scenu. Iz Bijelog Brda opet je stigao u Osijek, a onda je 2015. godine došao poziv Dinama i Zdravka Mamića. Nije to mogao odbiti, nije u pitanju bio novac, kod Barišića to nikad nije bio presudni faktor. Brže-bolje otišao je među "modre", ali na oronulom Maksimiru počeo se urušavati i njegov nogometni polet. Sijedila je posudba u Lokomotivu, no zagrebačka avantura brzo je završila i netko mu je pametan, a navodno je to bio Davor Rupnik, savjetovao da se vrati u Osijek. I tako je bilo, vratio se i preporodio. Igrao je sjajno, a onda je u ljeto 2018. ikona Liverpoola i tadašnji trener Rangersa Steven Gerrard doveo Škote u Osijek i iza sebe ostavio pustoš u Gradskom vrtu. Gerrardovi Rangersi izbacili su Osijek iz Europe i usput maznuli Barišića, koji je otišao u Škotsku i na južnoj strani rijeke Clyde, na Ibroxu, postao kapacitet za reprezentaciju, za ugledne europske klubove koji šalju upite, ali Rangersi ga ne puštaju. Uvijek fin i odmjeren, bez zrnca bahatluka u sebi, brzo je shvatio da škotska liga nije za slabe momke, postao je snažniji, robusniji, stabilniji, prgaviji..., negoli je bio u HNL-u. Više nakon grubljeg starta suparnika ne pauzira utakmicu-dvije, sad ga samo ljutito pogleda, opsuje nešto na hrvatskom, digne se i nastavi igrati. Na Ibroxu je rođen neki novi Barišić, igrač za reprezentaciju i velike stvari.

Breme


Možda mu samo škotski nogometni ambijent više godi negoli hrvatski. Da se ne lažemo, nije uvijek bilo lako biti Borna Barišić. Posebice kad je bio mlađi i osjetljiviji. Često se susretao s riječima, čak i suigrača, "lako njemu, on mora igrati, zna se čiji je". Svaka njegova pogreška posebno se gledala, nakon i najmanje stizali su ružni i nezasluženi povici s tribina uz obavezno "je... tata". Iako se u osječkom dresu iz utakmice u utakmicu dokazivao na terenu, nikad nije bilo dovoljno. Često nepravedan navijački puk je stalno ponavljao - njega se gura. Ma možete te gurati i Sveti Petar, ako nisi taj, nećeš daleko dogurati.

- To me prati kroz cijeli život, ne samo u vezi nogometa, nego i inače. Mogao sam birati lakši put, recimo provoditi po pet mjeseci na moru i lagano studirati, nisam to htio jer nisam takva osoba. Zato sam se i prihvatio nogometa, da dokažem sam sebi da mogu nešto postići bez ičije pomoći. Može ti tata biti predsjednik kluba, ili predsjednik FIFA-e, ali kad iziđeš na teren, niti je on taj koji centrira, igra, ili daje golove. U nogometu se možeš provući jednu ili dvije utakmice, no više od toga ne. Tu je prilika u kojoj se moraš dokazati, ne samo drugima, nego i sebi i to je neki cilj koji sam postavio ispred sebe. Zapravo me sve to samo još više motivira - rekao je jednom prilikom Borna. Maloj hrvatskoj mahali se ne treba dokazivati, dokazao se tamo gdje treba - na terenu. I zato je večeras dio spektakla u Sevilli na Estadio Ramón Sánchez Pizjuánu, gdje njegovi Rangersi love pobjednički trofej Europske lige.

Ivana Liović
U IDEALNOJ MOMČADI
Rangers je završio sezonu iza Celtica, a Borna Barišić je uvršten u idealnih 11 škotskog prvenstva po Sofa Scoreu. Nakon što odigra finale Europske lige Borna bi se mogao pozdraviti s Glasgowom. Škotski mediji pišu kako je nekoliko engleskih klubova zainteresirao za njega, a najčešće se spominje Tottenham. Barata se iznosom od 22 milijuna funti, odnosno 26 milijuna eura što bi bio jedan od najvećih transfera nekog hrvatskog nogometaša u povijesti. Na vrhu je Mateo Kovačić kojeg je Chelsea od Reala kupio za 45 milijuna eura.

Najčitanije iz rubrike