Regija
PRVI ZAJEDNIČKI NASTUP BARANJSKIH PROIZVOĐAČA

Dvije šampionske titule, zlatne i srebrne medalje
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Istarski sajam pokazao da se u Baranji prave odlične kobasice i kulenove seke
BELI MANASTIR



Dvije šampionske titule te nekoliko zlata i srebra za kobasice odnosno kulenove seke proizvedene u Baranji, dijelom u Kući baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, epilog su proteklog vikenda održanog sajma "S klobasicom u Europu" - tradicionalne manifestacije (jedne od najvećih tog tipa u Republici Hrvatskoj) koja se već niz godina održava u Svetom Petru u Šumi, u središnjoj Istri.



Zadovoljni


Sajam je to karakterističan po bogatoj ponudi tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, sirova, maslinovih ulja i drugih domaćih delicija iz svih dijelova Hrvatske. I to je jedan od razloga što su ga članovi udruge Baranjski kulen odabrali za svoje prvo zajedničko predstavljanje. Općenito, medaljama, organizacijom i prezentacijom baranjskih proizvođača zadovoljan je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača baranjskog kulena i direktor PC-a Baranjka Belje.

- Još 2010. godine pokrenuli smo proces zaštite geografskog podrijetla baranjskog kulena i za ovih dvanaest godina uspjeli smo ga zaštititi. Povećali smo broj članova, inicirali otvaranje Kuće Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, dakako, uz veliku pomoć Grada Belog Manastira, u sklopu koje su proizvodni kapaciteti za naših pet članova - kaže, nastavljajući kako su se sada okrenuli promociji i predstavljanju baranjskog kulena, čemu je dokaz i prva zajednička prezentacija udruge i proizvoda.

- Na velikom izložbenom prostoru udruge predstavljeni su tradicionalni baranjski proizvodi, među kojima su i dva šampiona s ovogodišnjeg 2. Nacionalnog ocjenjivanja kobasica i salama koje se održava u sklopu sajma. Šampionsku titulu za kulenovu seku Crna slavonska osvojilo je Belje, a OPG Milorada Stojkovića ima šampionsku slavonsku kobasicu - objašnjava Komlenić, ponosan na uspjeh baranjskih proizvođača.

Iznimno je zadovoljan osvojenom zlatnom medaljom, ovoga puta za kobasicu, Slobodan Stanković, također član udruge proizvođača baranjskog kulena, koji svoje autohtone delicije proizvodi u Kući baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, kao i Stojković.

- Zlatno je odličje dokaz da se u Baranji proizvode vrhunski proizvodi. Ne mogu reći da nisam očekivao zlato, ali sam se ipak ugodno iznenadio - kaže, naglašavajući kako mu je, iako zvuči kao floskula, ‘‘zlato‘‘ samo dodatni motiv za daljnje unaprjeđivanje proizvodnje. Kaže kako za istarski sajam ništa posebno nije pravio.

Receptura ista


Tvrdi da je receptura ista, a proizvod od proizvoda može razlikovati samo repromaterijal, drugim riječima starost svinje. Iz dana u dan sve je više dokaza da je Kuća baranjskog kulena, odnosno tamošnji proizvodni pogoni, jedan od jačih projekata iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Koliko proizvodnja autohtonih delicija znači za Baranju i Slavoniju istaknula je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ-a, naglasivši kako je Osječko-baranjska županija redoviti partner ove manifestacije upravo zato što se na njoj mogu predstaviti naši proizvođači i njihovi proizvodi.

Važno je istaknuti kako su se s odličjima različitog sjaja okitili i baranjski proizvođači koji nisu članovi udruge.

Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana