Regija
GODIŠNJI SUSRET OBOLJELIH OD RIJETKE BOLESTI

Hereditarni angioedem: Već
otkriveno 700 novih mutacija
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
Oboljelima oštećen gen zadužen za kontrolu C1 inhibitora, pa HAE izaziva oticanje
ĐAKOVONa visokoj stručno-edukativnoj razini, u atmosferi zajedništva, uz imunologe, alergologe, reumatologe, otorinolaringologe, pedijatre, psihologe i druge liječnike specijaliste iz sva četiri KBC-a u RH te iz Opće bolnice Zadar, u Šibeniku je prošlog vikenda, uoči njihova dana, 16. svibnja, održan godišnji sastanak Udruge oboljelih od hereditarnog angioedema (HAE), rijetke, neizlječive bolesti. U Hrvatskoj je evidentirano nešto više od 80 oboljelih, no stvarni je broj veći.Oboljelima je oštećen gen zadužen za kontrolu C1 inhibitora, što prouzročuje njegov nedostatak ili disfunkciju. HAE izaziva oticanja - od lica, udova, spolovila, trbuha do, najopasnije, gornjih dišnih putova, što može izazvati gušenje i smrt. Osim što može biti stečen, mogućnost nasljeđivanja HAE je 50 %. Dosad je u RH od HAE umrlo 10 osoba, a prije dvije godine i samohrana majka troje maloljetne djece.

I u Šibeniku, gdje je održana i izvještajna skupština udruge na kojoj je govorila predsjednica Mihaela Šogorić, oboljeli su o HAE učili od liječničke struke, ali i ona od oboljelih, a o bolesti je progovoreno iz niza aspekata. Prof. prim. dr. sc. Asja Stipić Marković govorila je o genetskoj pozadini HAE te da je 2006. bila prekretnica kada je riječ o novim oblicima. "Već je 700 novih mutacija u genu SERPING 1. Zašto je to bitno kada su kliničke slike iste? Jer tražimo uzroke i moramo znati da nije odgovoran samo C1 inhibitor. Ažuriranje genetike u HAE putokaz je za preciznu medicinu i dijagnostiku", rekla je dr. Stipić Marković. Svakodnevno se otkrivaju nove mutacije, čulo se u raspravi. Specijalizant dr. Daniel Šimac govorio je o HAE u trudnoći. "Nema pravila, sve je moguće - češći napadi trbuha, kao i češći broj napada ako plod ima HAE, kod dojenja, a veći broj napada moguć je i dugoročno", rekao je dr. Šimac govoreći i o mogućnostima genetskog testiranja. Dr. spec. kliničke imunologije i alergologije Ana Marija Masle govorila je o stečenom manjku C1 inhibitora, prim dr. Marko Barešić o kratkoročnoj profilaksi HAE, a dr. Boris Karanović o iskustima KBC-a Zagreb i liječenju akutnih napadaja - od laringijalne do abdomenalne atake. Doc. dr. sc. Draško Cikojević govorio je o dugoročnoj profilaksi s Takzyrom.

Postavljeno je i pitanje HZZO-a i priznavanja HAE. "HZZO traži papire; bitno je evidentirati svaki napad i jačinu napada, vodite dnevnik broja napadaja", poručio je dr. Cikojević.

Drugoga dana skupa niz predavanja otvorila je prim. dr. sc. Ljerka Karadža Lapić govoreći o HAE - razlikama među spolovima, naglasivši da se s većim teškoćama susreću žene - prilikom trudnoće, mjesečnice i drugih stanja. Doc. prim. dr. sc. Dijana Perković govorila je o HAE s psihološkog aspekta, a univ. spec. clin. psych. Antica Petričić također o psihološkoj pozdini HAE jer se oboljeli susreću i s napadima panike, depresijom i sl., a gdje je, rekla je, posebno važan sustav potpore kakav pruža i Udruga oboljelih od HAE.

- Svim svojim pacijentima recite da postoji Udruga HAE - pozvala je liječnike Šogorić i za 2023. najavila izbornu skupštinu u Sisku.

Suzana Župan
Slovenija i Srbija
Na skupu su govorile i dr. Dušanka Marković iz Srbije te dr. Mihaela Zidarn iz Slovenije, u kojoj je 35 oboljelih od HAE, no udrugu tek trebaju osnovati, pa je Mihaela Šogorić pozvana na njezino osnivanje u svibnju 2023., da predoči iskustva udruge iz RH. Dr. Marković rekla je da je i u Srbiji također oko 90 oboljelih od HAE te iznijela s kojim se situacijama i poteškoćama oni susreću i kako tamo sustav rješava rijetke bolesti. Postavljeno je i pitanje financiranja iz Fonda za rijetke bolesti i liste za rijetke bolesti. “Pisala sam Zavodu, ali su nas odbili, no Udruga pacijenata rekla je stati iza nas”, rekla je Mihaela Šogorić. Skup u Šibeniku iskorišten je i za druženje, pa je, ususret Danu oboljelih od HAE, održan koncert banda El Gato u prostoru šibenskog Azimuta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE BELJSKE NEKRETNINE

Još nema zainteresiranih za bivšu zgradu beljske uprave

2

MAJSTORI KULENA OKUPILI SU SE U CENTRU VIROVI

Najbolji je kulen Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca

3

NA JEZERU BOROVIK ODRŽAN 2. MARATON LAĐA

Udruga lađara Zagreb 1
pobjednik Kupa Borovik 2022.