Regija
UDRUGA GOLUBICA VUKOVAR

Porast potreba za organiziranje stanovanja 24/7
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Skrbe se za osobe s intelektualnim teškoćama starije od 21 godine, a najstarija ima 62 godine
VUKOVAR



U povodu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama vukovarska udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica organizirala je prezentaciju rezultata projekta "Društveni centar IN - mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara".



Golubica je u suradnji s udrugama Vukovarski leptirići i Vuka te Gradom Vukovarom projekt realizirala dvije godine, pa su na prezentaciji korisnici izveli uvježbane plesne nastupe, a postavljena je i izložba njihovih likovnih radova.

Ivana Azenić Dubravčić, predsjednica udruge Golubica, navela je kako pružaju više socijalnih usluga i provode različite projekte, a završnom su prezentacijom željeli pokazati koliko i što osobe s intelektualnim teškoćama mogu i kakve u biti jesu.

- Svakodnevno nam u poludnevni boravak dolaze 24 osobe, a njih 16 korisnici su organiziranog stanovanja, odnosno žive kod nas. Stalno zaprimamo zahtjeve za novim rješenjima, što zorno upozorava na nedostatak pružatelja ovakvih usluga, posebice u manjim sredinama. U Vukovaru nemamo ustanovu koja bi osiguravala poludnevni boravak ni organizirano stanovanje, izuzev udomiteljstva i domova za starije - rekla je Azenić Dubravčić.

Naglasila je kako je sklapanjem ugovora s Golubicom država nadomjestila taj nedostatak jer ih nadležno ministarstvo financira. U vukovarskim školama za djecu su osigurani pomoćnici u nastavi, za one koji ne mogu na takav način funkcionirati postoji škola za djecu s poteškoćama u razvoju, no osobe koje nakon završetka obrazovanja nisu sposobne za ulazak u sustav rada ostaju isključivo u svojim obiteljima.

- To nije dobro jer se sve što se godinama kroz obrazovanje steklo vrlo brzo urušava. U ovom trenutku imamo u Golubici dovoljno stručnjaka, no na početku rada bilo je teško naći ljude koji su kod nas željeli raditi, posebice jer su plaće bile puno manje. Sada je situacija bolja, prije svega zahvaljujuću EU projektima, pa zaposlenicima možemo osigurati pristojne plaće. Naši su korisnici osobe s intelektualnim teškoćama starije od 21 godine, s tim da nam trenutačno najstariji korisnik ima 62 godine i kod nas je u organiziranom stanovanju - pojasnila je.

Dio korisnika ima obitelj, neki su u Golubicu smješteni nakon smrti roditelja, a za neke su članovi njihovih obitelji tražili smještaj u vukovarskoj udruzi i povremeno k njima odlaze, posebice u vrijeme blagdana.

Dragana Korpoš
USMJERENI NA ŠKOLU ŽIVOTNOG STANOVANJA
Pojašnjavajući na koji je način organiziran život korisnika Golubice, predsjednica udruge rekla je kako su prijepodne u sklopu poludnevnog boravka svi u organiziranim radionicama koje osmišljavaju i provode na temelju želja, mogućnosti i potreba korisnika.

- S nekima naši stručnjaci rade kroz individualni pristup, odnosno ‘jedan na jedan’. Imamo dvoranu te smo u mogućnosti organizirati brojne sportske aktivnosti, provodimo likovno-kreativne i glazbene programe, ali i aktivnosti vezane uz vrtlarstvo. Zapravo je riječ o maloj školi života i nastojimo ih što više usmjeravati na tzv. školu životnog stanovanja. Nekima od njih roditelji su stari, pa im sve više pomažu u okviru sposobnosti, što prije nisu činili - navela je.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike