Regija
SREDNJOŠKOLCI 14 DANA BILI U FRANCUSKOJ

U kampusu privatne poljoprivredne škole
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
VINKOVCI



U okviru Erasmus+ projekta GoAgro desetero učenika vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole boravilo je u Francuskoj na trećoj, posljednjoj učeničkoj mobilnosti. Tako je u jednoj školskoj godini čak 29 učenika raznih smjerova imalo prilike usavršavati svoje stručne vještine u inozemstvu u trajanju od dva tjedna uz pomoć financijske potpore Europske unije.

U ovoj su mobilnosti sudjelovali učenici smjerova agrotehničar i fitofarmaceut, a u Francuskoj su radili u raznim područjima – stočarstvo, konjogojstvo, zaštita bilja, organska proizvodnja, trgovina poljoprivrednim proizvodima, uređenje krajobraza...

Nakon Seville i Brage, gdje su učenici radili u tvrtkama i na poljoprivrednim gospodarstvima, projekt ih je odveo u francusko mjesto Genech u blizini Lilla, gdje su upoznali nešto potpuno novo. Bili su smješteni u domu u okviru najveće privatne poljoprivredne škole, Institut de Genech, a praksu su obavljali na školskom dobru kakvo još nisu imali prigodu vidjeti i koje je doista impresivno. Partnerska škola inače obrazuje 2300 učenika, a čak ih je tisuću smješteno u domu u sklopu školskog kampusa. U kampusu su boravili i hrvatski učenici tijekom ove mobilnosti i tako se potpuno integrirali u svakodnevni život u njemu te provodili vrijeme s francuskim učenicima, upoznavali se međusobno i kroz praksu i osmišljene aktivnosti, ali i u slobodno vrijeme. Tako su, osim stručnih znanja, uvelike unaprijedili i znanje engleskoga jezika, naučili su ponešto i francuskoga, a najviše su se upoznali s francuskom kulturom i običajima.

Naravno, predstavili su i svoju državu, grad i školu, a najesen će francuski učenici svoju praksu provoditi u Poljoprivredno-šumarskoj školi u Vinkovcima.

- Svakoga su dana u grupama od nekoliko učenika obavljali poslove u raznim područjima, u školskoj trgovini vlastitih poljoprivrednih proizvoda mogli su vidjeti kako se konkretno radi s kupcima, kako se doprema i skladišti roba, slaže na police, kako se održavaju sama trgovina i skladište. Uređivali su krajobraz, izrađivali drvene sanduke za cvijeće u školskoj radionici i potom ih postavljali u obližnjem mjestu Orchies u suradnji s općinom. Radili su i s konjima na školskoj ergeli – timarili ih, čistili, učili o načinu funkcioniranja aktivne staje za konje, čak su ih svi i jahali – pojašnjava najnoviju mobilnost Rejhana Nuhanović Tadijan, projektna koordinatorica, dodajući kako su učenici bili oduševljeni partnerskom školom i mogućnostima za praksu koje škola pruža svojim učenicima, a najviše im se svidio rad s konjima, za koji u matičnoj školi nemaju prilike. Mnogi su učenici kroz svakodnevni rad s konjima otkrili ljubav prema tim plemenitim životinjama i planiraju se time baviti u budućnosti.

M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike