Osijek
SURADNJA TUZLANSKOG UNIVERZITETA I OSJEČKOG DOMA ZA ODGOJ

Budući su odgojitelji došli ovdje po dobru praksu
Objavljeno 18. svibnja, 2022.

U Domu za odgoj djece i mladeži Osijek ravnatelj Goran Tubić sa suradnicama ugostio je studente 3. i 4. godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te prof. dr. sc. Edina Muftića, voditelja Odsjeka poremećaji u ponašanju, prof. dr. sc. Edinu Kuduzović, prodekanicu za nastavu i studentska pitanja, dr. sc. Adelu Čokić, višu asistenticu, te asistenticu Džanu Sultanić.Cilj je, pojasnio je Tubić, prezentirati im stručni metodološki rad osječkog Doma i obnoviti prije epidemije uspostavljen Sporazum i suradnju dviju institucija.

- Surađujemo od 2019. i jako sam ponosan na svoj rad i općenito rad djelatnika Doma jer služimo kao primjer dobre prakse budućim stručnjacima koje možemo pripremiti za ovakav izazovan i zahtjevan posao koji ih očekuje. Tema je njihova posjeta organizacija i metodologija u domovima socijalne skrbi, u ovom slučaju osječkom - pojasnio je Tubić.

- Zahvalan sam ravnatelju, u kojem smo prepoznali mladog čovjeka, entuzijasta koji uistinu razumije ovu problematiku, što se ponovno nalazimo u Osijeku, u ustanovi koja je prepoznatljiva po metodološkom i tretmanskom pristupu djeci i mladima s poteškoćama u socijalnoj integraciji. Ravnatelj je prepoznao naš fakultet, vjerojatno i kroz angažman svojih uposlenika, naime, dosta je naših studenata koji su sada uposlenici ovog centra. Stoga mi smatramo korisnim produbiti suradnju kako bi se studenti upoznali s modernim pristupom i novim viđenjem sociopedagoške dimenzije i suvremenim tretmanskim i prevencijskim pristupom te posttretmanskim pristupom u kontekstu intervencijskog kontinuuma kao nešto što je doista opravdano u suvremenoj sociopedagoškoj misli i praksi. Naglašavam da je osječki Dom prepoznatljiv u balkanskim okvirima zbog težnje europskim modelima rada, uvažavajući moderne modalitete poremećaja u ponašanju kojih je, nažalost, sve više među mladom populacijom. Sviđa nam se model rada koji ravnatelj favorizira u Domu - kombinirani model rada iz domene socijalne zaštite i domene izvršavanja određenih kaznenih mjera prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. Sa zadovoljstvom sam doveo naše studente da na licu mjesta spoznaju što znači rad s djecom i mladima s problemima u ponašanju, te što znači jačati funkcionalnost obitelji kao osnovnog zaštitnog faktora svakog pojedinca. Znam da su i studenti puni ideja i da će imati veliki broj pitanja za naše kolege ovdje u Domu - kazao je Edin Muftić.

Muftić očekuje da će suradnju proširiti zajedničkim aktivnostima i projektima iz domena prevencije, tretmana, posttretmana i svega što se neposredno dotiče odgojno-korektivnog rada s korisnicima koji su na margini društva, stigmatizirani, etiketirani, obilježeni na bilo koji način.

Stoga se, naglasio je tuzlanski profesor, ovdje vide u zajedničkom cilju, u afirmaciji struke kako bi pomogli mladim osobama u konačnoj resocijalizaciji i reintegraciji u društvo.

Uime studenta Tubiću je zahvalio na gostoprimstvu Dražen Kukilo istaknuvši kako im mnogo znači dolazak u drugu državu da vide posvema drukčiji način rada.

- Jedno je kada čitamo iz literature, učimo i polažemo ispite, a druga je stvar kada dođemo u ovakvu instituciju s odličnim radom i gdje doista imamo što vidjeti. Danas ćemo zacijelo odavde izići s pozitivnim iskustvima. Najvažnije je da posjetimo što više institucija dok smo na studiju u Tuzli. Naime, većina nas ne dolazi baš iz Tuzle, nego iz različitih općina, ja konkretno iz Brčkog distrikta, gdje je, recimo, jedan pristup radu, a kada dođemo u Hrvatsku, drugi. Ipak, svi imamo za cilj ujedinjenje i pomoć onima kojima je to najpotrebnije - kazao nam je Dražen Kukilo, student četvrte godine.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

KREATIVNI FESTIVAL REART PRIVUKAO JE BROJNE POSJETITELJE

Vesela džungla u Tvrđi: Od šokačke avangarde do egzotičnih azijskih šešira

ZAVRŠENO UREĐENJE GROBLJA U LASLOVU

Rampa protiv kamiona čuva groblje

OSJEČKI MOŽEMO! NEGODUJE:

Zašto Ham za intendanta?

Najčitanije iz rubrike