Novosti
AUTOPRIKOLICE SE NE MIČU

Uzurpacija javnog prostora, moguća i novčana kazna
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
Grad: Za reklamu nije izdano odobrenje niti zaključen ugovor o zakupu površine javne namjene

Da je ostalo tako samo jedan dan, moglo bi se reći kako je to bio lukav marketinški potez. No nakon što se autoprikolice s džamboplakatima kojima Marijan Ravlić, građevinski poduzetnik, proziva nadbiskupe i šalje im neku svoju poruku, a nekoliko ih je u osječkom središtu, ne miču s naplatnih parkirnih mjesta već četvrti dan, brojni građani smatraju bezobrazlukom.



Nije ovom prigodom uopće važno tko je i s kojom namjerom postavio te prikolice, riječ je o, najblaže rečeno, nekulturnom potezu kojim se osječka javnost uvlači u nešto što je se uopće ne tiče - u svađu dviju strana za koju pravorijek treba dati domaće pravosuđe. Zašto bi Osječani, a još više oni koji su ovih dana došli u naš grad, na zaista brojna događanja, trebali biti svjedoci nečijeg hira? Zašto se u konačnici za takvo što koristi javna parkirališna površina? Otkud nekome pravo da gradski javni prostor tako uzurpira? Je li u konačnici taj netko bio tako uman i u poslovima za kojima se očito godinama vuku tragovi?


Iz Elektormodula, koncesionara za naplatu parkiranje, za sada ne vide potrebu reagirati iako je to njima na štetu. U interesu im je što učestalija izmjena vozila na istom parkirnom mjestu, plaća se minimalno sat vremena, a vrlo često se unutar istih 60 minuta na istom mjestu izmijene po dva vozila. Ovdje je posve druga situacija. Cjelodnevna karta u prvoj zoni košta 72 kune. Znači, za pet dana - 360 kuna za jedno mjesto. Puta tri ili četiri lokacije na kojima smo ih pobrojili - to je nepunih 1500 kuna! Ili su i u Elektromodulu nasamareni ili im ne ide dobro računica. Umjesto toga kažu kako "budući da se radi o vozilu s registracijskom oznakom za koju je plaćen parking, ne mogu utjecati na vrijeme parkiranja na bilo kojoj od lokacija u gradu".



U Gradu Osijeku odgovaraju nam kako su komunalni redari na više lokacija uočili priključno vozilo – autoprikolicu, na kojoj se nalazi reklama. "Za istu reklamu nije izdano odobrenje niti zaključen ugovor o zakupu površine javne namjene, te će se vlasniku izdati obvezni prekršajni nalog s propisanom novčanom kaznom. Propisana je novčana kazna u iznosu od 1500 kuna za pravnu osobu, 400 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i fizičku osobu te 800 kuna za fizičku osobu-obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako bez odobrenja nadležnog tijela postavlja pokretne panoe, sendvič-panoe i druge pokretne objave", odgovaraju iz gradske uprave. Dodaju kako nisu u mogućnosti naložiti koncesionaru uklanjanje, a ako su vozila parkirana bez plaćene parkirne karte, može ga kazniti koncesionar.

Na naš upit jesu li svjesni da se parkirališni prostor koristi kao oglasni, u Elektromodulu su izjavili kako to nije pitanje koje bi trebalo biti njima adresirano.

Dario Kuštro
U NADLEŽNOSTI PROMETNOG REDARSTVA

Očito je da autoprikolice s oglasnim panoom izlaze iz gabarita dimenzija parkirnog mjesta kada je u pitanju duljina. Je li to potencijalna ugroza sigurnosti sudionika u prometu? “Izlaženje vozila iz gabarita i eventualno ugrožavanje prometa u nadležnosti je prometnog redarstva i policije”, odgovaraju iz Službe za odnose s javnošću Uprave Elektromodula. Ove službe za sada nemaju dojava o ovome, pa ni razloga za postupanje, kažu.



 

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece