Novosti
EKSPONAT MIG-21 U SPLITU

Spomen na glasoviti prelet vojnog aviona
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Eksponat vojnog zrakoplova MiG-21, kojim je u jeku Domovinskog rata prije 30 godina iz Srbije u splitsku zračnu luku doletio pukovnik Ivica Ivandić, otkriven je u ponedjeljak u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kod Splita.

​Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dalo je obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je prijae 30 godina sa srbijanskog aerodroma Ponikve kod Užica preletio na hrvatsku stranu i sletio u splitsku zračnu luku u Resniku.

Novinari su ministra obrane Marija Banožića pitali zašto na obljetnicu nije pozvan i brigadir Ivan Selak, koji je istoga dana prije 30 godina također MiG-om sletio na zagrebačku Zračnu luku, a koji ga je u nedjelju prozvao te poručio kako je i bolje da ga iz MORH-a nisu zvali "jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu". Banožić je poručio da je Selak u posljednjih godinu dana već u nekoliko navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, "a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu". "Ono što mogu reći je da nisam sudjelovao u popisu pozivanja niti to ikada činim, kao što i ne branim da netko dođe na vojne događaje. Organizator ovog događaja je HRZ, ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MiG-a i obilježavanju dana preleta. Odao sam čast i priznanje pukovniku Ivandiću i svemu što je činio zrakoplovstvu i budućim generacijama pilota", ustvrdio je.

Istaknuo je da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova, što je učinio i na koji način te zašto ni danas hrvatska javnost nema jasne odgovore na ta pitanja, a na opetovano pitanje zašto nije pozvan, odgovorio je protupitanjem: "Znači čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene je da ga pozovem, je li tako?"

Novinare je zanimalo i koji su to uvjeti pod kojima bi sjeo za stol s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, na što je Banožić kazao kako su uvjeti jasni - poštovanje Zakona o obrani.

P​ukovnik Ivica Ivandić je nakon otkrivanja spomen-ploče izjavio kako se osjeća zahvalno za sve što se dogodilo te što je to mogao podijeliti sa svim kolegama i onima koji vole zrakoplovstvo i Hrvatsku. Novinari su ga pitali je li mu žao što u Divuljama nije i njegov kolega Selak, s obzirom na to da je većinu svoga govora posvetio upravo njemu, na što je izjavio da kao vojnici o tim stvarima ne mogu govoriti, ali i naveo kako se sve to moglo organizirati na drukčiji način te dodao da "sve ima svoje razloge". H
​Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dalo je obol pukovniku Ivici Ivandiću

Možda ste propustili...