Novosti
NAJVIŠE POSKUPJELI PRIJEVOZ, HRANA, BEZALKOHOLNA PIĆA...

Inflacija rekordnih 9,4 posto
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju ove godine porasle su u odnosu prema istom mjesecu 2021. za 9,4 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke. Inflacija je u travnju nastavila ubrzavati, s obzirom na to da je u ožujku iznosila 7,3 posto, u veljači 6,3 posto, u siječnju je na godišnjoj razini porasla za 5,7 posto, u prosincu 2021. za 5,5 posto, u studenom za 4,8 posto, listopadu za 3,8 posto, a rujnu 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije prošle godine zabilježen u travnju, za 2,1 posto. Do sada je najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila u srpnju 2008. godine, u visini od 8,4 posto. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u travnju bile u prosjeku više 2,6 posto u odnosu prema ožujku, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više 4,7 posto, stoji u DZS-ovu izvješću.

Na godišnjoj razini porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cijene prijevoza, za 16,4 posto. S 12,8 posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 11,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 9,9 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 8,8 posto. Nadalje, cijene odjeće i obuće porasle su za 7,5 posto, rekreacije i kulture za 5,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 5,4 posto, dok primjerice alkoholna pića i duhan bilježe rast od 1,2 posto. Jedini pad cijena na godišnjoj razini bilježe komunikacije, za blagih 0,1 posto. Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 7,6 posto, slijedi kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s 5,3 posto, restorani i hoteli, s prosječnim porastom cijena za 3,8 posto. H
CIJENE USLUGA NE ZAOSTAJU ZA HRANOM
Cijene usluga se sa dinamikom rasta pridružuju hrani i energiji, što zbog pojačane potražnje tako i zbog očekivane konvergencije prema europskom prosjeku, stoji u komentaru analitičara Raiffeisen banke Austria (RBA). Očekuju da će inflacija, s obzirom na kretanja na svjetskim robnim tržištima, povećanje cijena električne energije i plina te još uvijek prisutne globalne poremećaje u opskrbi, svoj vrhunac dosegnuti u drugom tromjesečju, s dvoznamenkastim stopama rasta. Smatraju da bi tek druga polovina 2023. trebala donijeti povratak godišnjih stopa inflacije oko dva posto.

Možda ste propustili...