Novosti
EGZODUS UKRAJINACA NE STAJE

U Osječko-baranjskoj županiji
523 raseljene osobe iz Ukrajine
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
U belomanastirskom Crvenom križu očekuju između 15 i 30 izbjeglih Ukrajinaca
Od 24. veljače ove godine, kada je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu, iz te je zemlje izbjeglo više od šest milijuna ljudi, većinom žene i djece. Najviše ih je u Poljskoj, a slijede Rumunjska, Mađarska, Slovačka… Kako je krajem travnja istaknuo Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, Hrvatska je do tada zbrinula 15.879 raseljenih iz Ukrajine, što znači da je ta brojka danas i veća. Hrvatska je, prema platformi Europske unije koja skuplja podatke o kapacitetu zemalja za smještaj, prijavila da će primiti 20.000 ukrajinskih izbjeglica, a kapaciteta ima i više. Pojedini analitičari tvrde da bi u našu zemlju moglo doći i 50-ak tisuća izbjeglih iz Ukrajine, tim više što će obnova razrušenih ukrajinskih sela i gradova potrajati. Na području Osječko-baranjske županije trenutačno su evidentirane 523 raseljene osobe iz Ukrajine.

”U Prihvatnom centru Osijek evidentirano je ukupno 430 raseljenih osoba, od kojih 199 žena, 198 djece i 33 muškarca”, kažu u Osječko-baranjskoj županiji, dodavši kako je većina raseljenih osoba raspoređena u 15 ugovorenih objekata (prenoćišta, hosteli, odmorišta i slično) u Osijeku, Valpovu i Belišću, a 63 osobe evidentirane su u ugovorenom privatnom smještaju. U privatnom smještaju evidentirane su 93 osobe (54 žene, 37 djece i dva muškarca), i to na području Osijeka i okolice 61, Miholjštine 14, Valpovštine 8, Đakovštine 7, Našica i okolice dvije osobe te jedna u Baranji.

”Prema informacijama koje imam, u Baranju, odnosno Beli Manastir, moglo bi doći između 15 i 30 osoba izbjeglih iz Ukrajine. Smješteni bi trebali biti u stanove Doma zdravlja nakon što oni budu malo uređeni”, kaže Damir Mendler, ravnatelj GD Crvenog križa Beli Manastir i dodaje kako još ne može reći kada će stići, koliko će ih točno biti i jesu li posrijedi novoizbjegle osobe ili one već određeno vrijeme smještene negdje na području Osječko-baranjske županije. Njegovo društvo je, dodaje, spremno napraviti sve ono što je potrebno kako bi tim ljudima bar djelomično olakšali situaciju. “Za sada je na području pod našom ingerencijom samo jedna osoba, u Kneževim Vinogradima. Svakog drugog tjedna odnosimo joj paket težak 15-ak kilograma u kojemu su određeni artikli, sukladno s popisom na stranicama Crvenog križa. Pomažemo joj i pri obavljanju nekih poslova vezanih uz ustanove ili institucije”, ističe Mendler. Podsjetimo, u Kneževim Vinogradima je pedesetjednogodišnja Alevtina Meljničenko Selenić (Ana) iz grada Lucka u sjeverozapadnoj Ukrajini, središta Volinjske oblasti. Ivan Hodak, ravnatelj OD CK Darda, pak, kaže kako je na području pod njihovom ingerencijom četvero Ukrajinaca. U jednoj privatnoj kući u Bilju, naime, smještena je majka s dvoje djece i njezina svekrva. Ta ukrajinska obitelj je iz grada Dnjepropetrovska. I.Getto
Damir Mendler

ravnatelj GD Crvenog križa Beli Manastir

U Baranju, odnosno Beli Manastir, moglo bi doći između 15 i 30 osoba izbjeglih iz Ukrajine. Smješteni bi trebali biti u stanove Doma zdravlja nakon što budu malo uređeni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike