Regija
OPĆINA PRIVLAKA PROVODI PROJEKTE VRIJEDNE 80 MILIJUNA

Zbog velikog zanimanja roditelja već dograđuju u listopadu otvoreni vrtić
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
PRIVLAKA - Dan općine Privlaka, koji se obilježava 15. svibnja kao sjećanje na dan kada je 1997. konstituirano prvo Općinsko vijeće Privlake, bio je prilika za načelnika Darka Galića da podsjeti što se sve trenutačno radi u Privlaci na dobrobit svih stanovnika te male općine, koju čini smo mjesto Privlaka. Govorio je o realiziranim i planiranim projektima i ulaganjima koja su obilježila godinu.

- Zbog potreba koje se javljaju na području općine, a to nas raduje, dogradit ćemo dječji vrtić, što je jedna od važnih investicija za lokalno stanovništvo. Projekt ćemo kandidirati za nacionalna sredstva iz Programa oporavka i otpornosti, pa će se mališanima, a trenutačno ih je u vrtiću 60, moći priključiti još najmlađih Privlačana – kaže načelnik Darko Galić. Od drugih važnih investicija ističe izgradnju sustava navodnjavanja na području katastarskih općina Privlake i grada Otoka vrijednu 67 milijuna kuna, a do novca su došli zahvaljujući zauzimanju Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva poljoprivrede. Iz fondova EU-a osigurano je 85 posto sredstava, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Ono što možda najviše zanima lokalno stanovništvo, zasigurno je i izgradnja sustava odvodnje. U tijeku su završni radovi druge i treće faze, a očekuje se kako bi sustav mogao biti u pogonu već krajem lipnja.

Odljev stanovništva problem je s kojim se i Privlaka bori već niz godina. Općina je prije 20 godina imala nešto manje od 4000 stanovnika, a prema posljednjem popisu stanovništva taj je broj pao na 2200.

- Unatoč tome, Općina ne odustaje od brojnih ulaganja, osobito za mlade, mlade obitelji i školarce. Tako smo u posljednje dvije godine isplatili 600 tisuća kuna za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, a za stipendije mladih izdvajamo 275 tisuća kuna. Pomažemo i doniramo osnovnoškolce i njihove roditelje u nabavi radnih bilježnica, udžbenika i ostalog materijala potrebnog za rad - istaknuo je načelnik Galić.

Dodao je da su u Privlaci u tijeku investicije od približno 80 milijuna kuna, od kojih Općina izdvaja tri milijuna, uz 1,1 milijun kuna povrata od Ministarstva. Iz vlastitih proračunskih sredstava Općina Privlaka trenutačno izdvaja nešto manje od osam milijuna kuna koji se odnose na ugovorene poslove u fazi izvođenja.

Takvi podatci, dakako, vesele i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, koji nije krio zadovoljstvo činjenicom što će dječji vrtić, otvoren u listopadu prošle godine, biti proširen i dograđen zbog povećanog zanimanja. Miroslav Flego
Sve općine imaju potporu Županije, ali to u najvećoj mjeri ovisi o aktivnostima načelnika i gradonačelnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike