Regija
BROJNOŠĆU PREMAŠILA I DALEKO VEĆE GRADOVE

Tržnica Đakovo peta u RH po certificiranim proizvođačima
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
Uz certifikate "Proizvodi hrvatskog seljaka" na njoj prodaju 53 proizvođača
ĐAKOVO - Povjerenstvo komunalca Univerzal, koji upravlja Gradskom tržnicom, krenulo je jučer u obilazak, provjeru proizvođača domaće hrane i cvijeća što svoje proizvode na njoj prodaju uz certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka", a koji kupcima jamči da na Tržnici kupuju domaće, lokalno.

Certificiranje se provodi od 2011. godine prema pravilniku Udruge hrvatskih tržnica (UHT) čiji je đakovačka tržnica član.

– Time želimo našim kupcima omogućiti da provjereno kupuju od domaćih proizvođača, njihovu, domaću, lokalnu hranu – voće, povrće, mliječne, suhomesnate proizvode, kao i cvijeće - kaže voditeljica Poslovne jedinice Tržnica i parking Ivanka Vargić.

Dodana vrijednost


- Prodaju vlastitih proizvoda obavljaju uz vidljivo izloženi certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka. Lani su taj certifikat na našoj tržnici dobila 53 proizvođača, a čime je naša tržnica unatrag pet godina među prvih pet u Hrvatskoj - pojašnjava Vargić.

Posljednjih godina iskristaliziralo se pet-šest tržnica koje prednjače brojem certificiranih proizvođača – uz đakovačku, tu su tržnice u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Varaždinu, Vinkovcima. U početku je prvi bio Varaždin, a sada je to Sisak. Đakovo je sa svojom Gradskom tržnicom brojem certificiranih proizvođača ostavilo iza sebe znatno veće gradove, s daleko većim tržnicama, poput Bjelovara, Pule, Koprivnice, Daruvara i dr.

– U RH samo 18 gradova provodi certificiranje na svojim tržnicama. Mogu biti certificirani i proizvođači koji na našoj tržnici prodaju i iz drugih krajeva, pa ih imamo s brodskog, vinkovačkog područja itd., jer ih se certificira ondje gdje prodaju svoje proizvode. U slučaju Tržnice Đakovo to je većinom voće, povrće i cvijeće - kaže Vargić.

Univerzal njeguje praksu certificiranja jer je tom komunalcu, kaže Vargić, bitan svaki proizvođač i valorizacija njegova rada, kao i svaki kupac i njegova želja da kupuje samo domaće.

– Svaki certificirani proizvođač prepoznatljiv je na tržnici – dobiva certifikat koji vidljivo istakne na prodajnom mjestu, pregaču i druga obilježja na razini UHT-a. Jer to je dodana vrijednost na njihov rad, ali i nama, tržnici, te, naposljetku, na zadovoljstvo kupcima - dodaje Vargić.

Hrani 200 obitelji


U sljedećih nekoliko dana povjerenstvo će obići sve koji su se prijavili za certificiranje. Obilaze njihova gospodarstva i provjeravaju proizvode li i prodaju li što su naveli u zahtjevu za certificiranje. Utvrde li provjerom anomalije, proizvođač gubi certifikat.

– Ugodno smo se iznenadili prilikom obilazaka s obzirom na površine, njihovu urednost, radni angažman proizvođača - dodaje Vargić. Certifikati se obnavljaju svake godine i vrijede za jednu proizvodnu sezonu, a svečanost dodjele je u lipnju, kada Univerzal i nagradi, dodatno stimulira, nekoga od njih besplatnom polugodišnjom rezervacijom, nagrađivanjem najstarijeg prodavača i sl.

Biti u društvu među pet najboljih dobra je vijest za tržnicu kao cjelinu, kao specifičan živi organizam. A đakovačka živi na 6000 četvornih metara; udarni dani su joj srijeda i subota, dok 30 posto prodavača, obrtnički štandovi, svakodnevno izlaže na njoj, a u sezoni i na betonskim klupama, dok je zatvoreni dio tržnice konstantno sav izdan. Na tržnici je ukupno 480 prodajnih mjesta s tim da se može rezervirati više njih, a od prodaje na tržnici, ističe naša sugovornica, ukupno živi gotovo 200 obitelji.

Vargić kaže kako cijene zakupa, malte, paušala, na tržnici nisu mijenjane 25 godina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

PROJEKT SUFINANCIRAJU HRVATSKE VODE, OPĆINA PITOMAČA I TVRTKA VODAKOM

Otvorena vodoopskrbna mreža Šašnato Polje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana