Regija
BROJNOŠĆU PREMAŠILA I DALEKO VEĆE GRADOVE

Tržnica Đakovo peta u RH po certificiranim proizvođačima
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
Uz certifikate "Proizvodi hrvatskog seljaka" na njoj prodaju 53 proizvođača
ĐAKOVO - Povjerenstvo komunalca Univerzal, koji upravlja Gradskom tržnicom, krenulo je jučer u obilazak, provjeru proizvođača domaće hrane i cvijeća što svoje proizvode na njoj prodaju uz certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka", a koji kupcima jamči da na Tržnici kupuju domaće, lokalno.

Certificiranje se provodi od 2011. godine prema pravilniku Udruge hrvatskih tržnica (UHT) čiji je đakovačka tržnica član.

– Time želimo našim kupcima omogućiti da provjereno kupuju od domaćih proizvođača, njihovu, domaću, lokalnu hranu – voće, povrće, mliječne, suhomesnate proizvode, kao i cvijeće - kaže voditeljica Poslovne jedinice Tržnica i parking Ivanka Vargić.

Dodana vrijednost


- Prodaju vlastitih proizvoda obavljaju uz vidljivo izloženi certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka. Lani su taj certifikat na našoj tržnici dobila 53 proizvođača, a čime je naša tržnica unatrag pet godina među prvih pet u Hrvatskoj - pojašnjava Vargić.

Posljednjih godina iskristaliziralo se pet-šest tržnica koje prednjače brojem certificiranih proizvođača – uz đakovačku, tu su tržnice u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Varaždinu, Vinkovcima. U početku je prvi bio Varaždin, a sada je to Sisak. Đakovo je sa svojom Gradskom tržnicom brojem certificiranih proizvođača ostavilo iza sebe znatno veće gradove, s daleko većim tržnicama, poput Bjelovara, Pule, Koprivnice, Daruvara i dr.

– U RH samo 18 gradova provodi certificiranje na svojim tržnicama. Mogu biti certificirani i proizvođači koji na našoj tržnici prodaju i iz drugih krajeva, pa ih imamo s brodskog, vinkovačkog područja itd., jer ih se certificira ondje gdje prodaju svoje proizvode. U slučaju Tržnice Đakovo to je većinom voće, povrće i cvijeće - kaže Vargić.

Univerzal njeguje praksu certificiranja jer je tom komunalcu, kaže Vargić, bitan svaki proizvođač i valorizacija njegova rada, kao i svaki kupac i njegova želja da kupuje samo domaće.

– Svaki certificirani proizvođač prepoznatljiv je na tržnici – dobiva certifikat koji vidljivo istakne na prodajnom mjestu, pregaču i druga obilježja na razini UHT-a. Jer to je dodana vrijednost na njihov rad, ali i nama, tržnici, te, naposljetku, na zadovoljstvo kupcima - dodaje Vargić.

Hrani 200 obitelji


U sljedećih nekoliko dana povjerenstvo će obići sve koji su se prijavili za certificiranje. Obilaze njihova gospodarstva i provjeravaju proizvode li i prodaju li što su naveli u zahtjevu za certificiranje. Utvrde li provjerom anomalije, proizvođač gubi certifikat.

– Ugodno smo se iznenadili prilikom obilazaka s obzirom na površine, njihovu urednost, radni angažman proizvođača - dodaje Vargić. Certifikati se obnavljaju svake godine i vrijede za jednu proizvodnu sezonu, a svečanost dodjele je u lipnju, kada Univerzal i nagradi, dodatno stimulira, nekoga od njih besplatnom polugodišnjom rezervacijom, nagrađivanjem najstarijeg prodavača i sl.

Biti u društvu među pet najboljih dobra je vijest za tržnicu kao cjelinu, kao specifičan živi organizam. A đakovačka živi na 6000 četvornih metara; udarni dani su joj srijeda i subota, dok 30 posto prodavača, obrtnički štandovi, svakodnevno izlaže na njoj, a u sezoni i na betonskim klupama, dok je zatvoreni dio tržnice konstantno sav izdan. Na tržnici je ukupno 480 prodajnih mjesta s tim da se može rezervirati više njih, a od prodaje na tržnici, ističe naša sugovornica, ukupno živi gotovo 200 obitelji.

Vargić kaže kako cijene zakupa, malte, paušala, na tržnici nisu mijenjane 25 godina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ERASMUS+PROJEKT ‘’ŠKOLA 21. STOLJEĆA’’

Donji Miholjac ugostio je mlade iz Španjolske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana