Regija
OBILJEŽILI 185 GODINA OD OSNUTKA

Našička knjižnica iščekuje preseljenje u novi prostor na pet etaža
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
NAŠICE - Na inicijativu ljekarnika Karla Krista 14. svibnja 1837. godine osnovana je Gradska knjižnica Našice pod nazivom Kasino.

Zahvaljujući uglednim, imućnim i obrazovanim građanima, posebno grofu Pejačeviću i Žigi Heimu, knjižnica se prostorno proširivala i uređivala suvremenim namještajem. Tijekom vremena mijenjala je status, mjesto i naziv, oblike i načela svoje djelatnosti. Knjižnica se 1991. godine izborila za svoju samostalnost, izdvojivši se iz Centra za informiranje i kulturu Glas Našice, a u čijem je sastavu bila od davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Gradsku knjižnicu Našice posjetili su gradonačelnik Krešimir Kašuba i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuela Pintarić. Gradonačelnik Kašuba čestitao je i istaknuo kako se Našice mogu pohvaliti dugom tradicijom kulture, školstva i knjižničarstva.

- Knjižnica u Našicama otvorena je davne 1837. godine u prostoru sadašnjeg starog hotela. Nakon toga knjižnica je preseljena u Dvorac Pejačević te sada očekujemo ponovno preseljenje u novouređeni prostor Gregerove vile. Duga tradicija knjižničarstva, školstva i kulture danas nas čini urbanom sredinom - istaknuo je gradonačelnik.

Ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić naglasila je kako nestrpljivo očekuju preseljenje u novi prostor, a još više realizaciju novog koncepta knjižnice.

- Ponosni smo na 185 godina postojanja, a to nas čini jednom od starijih knjižnica na području Slavonije. Dodatna motivacija za rad nam je novouređeni multifunkcionalni prostor u koji željno iščekujemo preseliti se, ali i realizirati novi koncept naše knjižnice. U novom prostoru napokon ćemo moći raditi punim kapacitetom, a već sada planiramo projekte poput promocije knjiga, predavanja te raznih radionica - naglasila je ravnateljica. Dodala je kako knjižnica treba biti aktivan treći životni prostor građana.

Buduća knjižnica površine 1100 četvornih metara imat će pet etaža i sve će biti povezane liftom. Obnova Gregerove vile dio je višemilijunskog Integriranog projekta razvoja turizma temeljenog na obnovi kulturne baštine ‘‘Našice - grad plemstva i kulture‘‘, za čiju su realizaciju najvećim dijelom osigurana nepovratna EU sredstva. S. Fridl
Silvija Šokić

ravnateljica knjižnice

U novom prostoru koji željno iščekujemo moći ćemo raditi punim kapacitetom, a već sada planiramo projekte poput promocije knjiga, predavanja te različitih radionica

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike