Osijek
NOVI UGLEDNI PROJEKT NA SVEUČILIŠTU

J. Monnet - Centar izvrsnosti iz prava tržišnog natjecanja Europske unije na PRAVOS-u
Objavljeno 17. svibnja, 2022.

Katedra trgovačkog, financijskog, pomorskog i općeprometnog prava Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku može se pohvaliti pokretanjem novog projekta regionalne važnosti pod nazivom Jean Monnet - Centar izvrsnosti iz prava tržišnog natjecanja Europske unije.



Spomenuti projekt, koji vodi prof. dr. sc. Dubravka Akšamović, ne bi bio moguć bez novčane potpore zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj koji je raspisala Europska komisija. Prije tri godine, pod vodstvom prof. Akšamović, na Ekonomskom fakultetu osječkog Sveučilišta odrađen je također trogodišnji interdisciplinarni projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta Jean Monnet - Modul iz prava tržišnog natjecanja Europske unije koji je prije svega bio namijenjen budućim ekonomistima. Promicanje prava tržišnog natjecanja jedna je od najvažnijih politika Europske unije kao zajedničkog gospodarskog prostora trenutačno 27 država članica koje omogućuje svim subjektima jednake uvjete poslovanja na tržištu. Otuda interes Europske unije da pruži potporu ovom projektu u koji su uključene dvije zemlje članice Europske unije (Italija i Hrvatska), nekoliko država jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija i Moldavija) i jedna zemlja središnje Azije (Tadžikistan). Kuriozum je sudjelovanje moldavskog profesora Alexandra Svetlicinija, koji predaje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Macauu (Kina). Uvrštavanjem odgovarajućih akademskih institucija iz Tadžikistana i Kine, projekt koji se vodi iz Osijeka postao je - interkontinentalni.

U projektu uz strane projektne partnere sudjeluju i vodeći domaći stručnjaci prava tržišnog natjecanja, prof. dr. sc. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta u Zagreb, izv. prof. dr. sc. Vlatka Butorac Malnar s Pravnog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Mirta Kapural, ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Važnu ulogu ima prof. dr. sc. Emiliano Marchisio sa Sveučilišta Giustino Fortunato u Beneventu u Italiji, priznati stručnjak iz ovog područja.

- Riječ je o iznimno uglednom europskom projektu. Njegova je vrijednost 79.100 eura. Tijekom tri godine održavat ćemo radionice i minikonferencije u svakoj od uključenih država. Namjera nam je napraviti i zajednički kurikul za kolegij koji će se u budućnosti izvoditi u svim državama sudionicama projekta te napisati udžbenik iz prava tržišnog natjecanja na engleskom jeziku koji će moći koristiti studenti na fakultetima svih projektnih partnera - objasnila nam je profesorica Akšamović. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike