Osijek
UZ MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Obitelj ne čine stvari, već
odnos roditelja i djece
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
Uloge muškaraca i žena promijenile su se unatrag 30 godina, ali obitelj je i dalje najvažnija

U povodu Međunarodnog dana obitelji, s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovne zajednice društva, Osječko-baranjska županija u ponedjeljak je organizirala okrugli stol o temi "Obitelj i slobodno vrijeme". Skup je održan u Velikoj vijećnici Županijske skupštine, a nazočili su mu prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. sc. Ksenija Romstein s osječkog Filozofskog fakulteta, mag. theol. Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije Beli Manastir, dipl. iur. Tea Zmajić Hrgović iz Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ, doc. dr. sc. Ivana Stanić.



Osnovno značenje obilježavanja Međunarodnog dana obitelji ogleda se u upoznavanju najšire javnosti s važnošću obitelji u društvu, poticanju djelovanja svih nadležnih subjekata u korist obitelji, uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja te iskazivanje solidarnosti u potrazi za boljim životnim standardom obitelji. Upravo nas je recentna epidemija koronavirusa podsjetila na važnost zdravih odnosa u obitelji i važnosti obiteljskog života, ali upozorila i na potencijalne ugroze i zahtjeve koje društvo u izazovnim vremenima može predstavljati obiteljima i njihovim odnosima, pa je tako pročelnica Stanić u prvi plan stavila međusobno poštovanje i toleranciju unutar obitelji.

- Ulogu obitelji od 80-ih godina prošlog stoljeća promatramo interdisciplinarno te je na taj način prepoznato njezino društveno značenje. Kao što je poznato, međunarodna zajednica Dan obitelji tradicionalno obilježava 15. svibnja, a Osječko-baranjska županija kao svoju temeljnu zadaću, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, ali i važnosti društva i vremena koje nas okružuje, doprinosi u očuvanju obitelji. Živimo u vremenu koje je podložno stalnim promjenama i novim stilovima života, preopterećeni smo nizom obveza, a znamo kako su se uloge muškaraca i žena duboko promijenile unatrag 20, 30 i više godina, stoga smatramo da je kroz ovaj okrugli stol, koji naglasak stavlja na slobodno vrijeme i obitelj, važno naglasiti pozitivne strane same obitelji. Danas puno govorimo o problemima s kojima se susreće sustav socijalne skrbi, dok novi Zakon uvodi neke nove socijalne usluge, što nas upozorava na veliku potrebu pružanja socijalnih usluga u zajednici i određene probleme koje mi kao zajednica trebamo svakodnevno rješavati, jer polazište razvoja društva leži u samoj obitelji i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena s članovima obitelji - rekla je pročelnica Stanić.

Ivan Alilović
PODRŠKA UVAŽAVANJU OBITELJSKOG ŽIVOTA
Ujedinjeni narodi svojom su rezolucijom iz 1993. godine kao Međunarodni dan obitelji proglasili 15. svibnja, a prvi se put taj dan obilježio 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja. Obitelj je temeljna jedinica društva u kojoj se formiraju ljudi sa svojim obilježjima, stavovima i uvjerenjima. Danas, kada obitelj često nema ni vremena ni uvjeta za razvoj u zajedništvu i toleranciji, izuzetno je važno osvijestiti važnost i ulogu obitelji.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike