Osijek
UTRKA DRUŠTVA OIT

Promijeni pogled! Ravnopravni smo članovi zajednice
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Cilj je utrke senzibiliziranje javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek organiziralo je u ponedjeljak utrku u povodu Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama. Ove se godine navedeni dan obilježava pod motom "Stavi naočale - promijeni pogled" radi senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i one ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.U poboljšanju životnog standarda i pružanju mogućnosti za aktivno uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama znatno pridonose organizacije civilnog društva, stvarajući pozitivnu predodžbu u javnosti o osobama i njihovim potrebama i time promiču njihovo uključivanje u život zajednice.

Voditeljica i koordinatorica Društva OIT Osijek Svetlana Marinković istaknula je kako su se na ovakvo obilježavanje i aktivnosti odlučili kako bi postigli vidljivost i razvili empatiju članova zajednice, pa time i senzibilitet prema osobama s intelektualnim teškoćama. "Ovo je druga takva utrka te se nadamo da će u budućnosti postati tradicionalna", rekla je Marinković.

Jedna od volonterki Društva, Lara Rašić, inače studentica socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku, odlučila je pridružiti se radu i aktivnostima Društva za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama ponajprije radi stjecanja praktičnog iskustva rada s osobama s intelektualnim poteškoćama, ali i radi poticanja njihove inkluzije u lokalnu zajednicu.

Uz ugodno sunčano vrijeme, na potezu od spomenika Pablu Picassu do pješačkog mosta, kroz šetnju, trčanje i pozitivno ozračje, članovi Društva podružili su se zajedno sa svojim sugrađanima.

Mario Vuk
UKLJUČENI U OBRAZOVNI SUSTAV
Društvo OIT Osijek djeluje više od 60 godina. Još je davne 1958. godine, zajedno sa zagrebačkom i karlovačkom udrugom, potaknulo tadašnje Ministarstvo odgoja i obrazovanja na uključenje osoba s intelektualnim teškoćama u obrazovni sustav. Nakon eksperimentalnog razrednog odjela za 30 osoba, 1963. otvoren je Centar “Dr. Zlatan Sremec”, današnji Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”.

U Hrvatskoj živi 28.901 osoba s intelektualnim teškoćama, od kojih 2227 u Osječko-baranjskoj županiji. Udjel osoba s intelektualnim teškoćama u ukupnom broju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je 4,9 % u protekloj godini, a u Osječko-baranjskoj županiji taj udjel iznosi 0,4 %, prema Izvješću HZJZ-a (rujan, 2021.).

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Bili smo na svijetloj strani povijesti

GORNJOGRADSKI DVD SLAVI VELIKU JUBILARNU OBLJETNICU

Monografijom obuhvatili 150 godina rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana