Autoglas
PRIZNANJA ZA KIJIN AUTOMOBIL NE PRESTAJU STIZATI

Nagrade časopisa Autocar za Petera Schreyera i Kia EV6
Objavljeno 17. svibnja, 2022.

Peter Schreyer i Kia EV6, na svečanosti na čuvenoj britanskoj stazi Silverstone, dobili su najviša priznanja časopisa Autocar za 2022. godinu. Model EV6 proglašen je za ‘najbolji električni automobil‘, a Peter Schreyer dobio je nagradu za životno djelo zbog svojeg doprinosa automobilskom dizajnu kroz cijelu svoju karijeru. Nagrade za EV6 još od njegovog lansiranja krajem 2021. za Kiju nisu nepoznanica, a ove godine ga je i najstariji automobilski časopis na svijetu proglasio za ‘najbolji električni automobil‘.



Urednik Autocara Mark Tisshaw komentirao je: "S EV6 je Kia ostavila iza sebe svoje suparnike. Automobil pretječe konkurenciju kako bi svakidašnje vozilo kreiralo poseban osjećaj. Osim toga što je odličan električni automobil EV6 predstavlja i Kijino odrastanje. U zadnjih 30 godina korejski brend postupno je napredovao i postao lider u tehnologiji i na tržištu. Činjenica da iduće godine dolazi EV6 GT izvedba govori o tome kako je Kijin krajnji cilj još viši".

Kijin prvi namjenski električni automobil EV6 temelji se na novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). EV6 pruža do 528 kilometara dosega s jednim punjenjem i standardno nudi vrlo brzo 800-voltno punjenje, koje mu omogućava da se na punionicama snage od 350 kW od 10 do 80 posto kapaciteta baterije napuni za samo 18 minuta. EV6 je jedno od 14 električnih vozila koja Kia namjerava globalno lansirati do 2027. godine.

Bavarac Schreyer, koji je sada izvršni savjetnik za dizajn i ambasador brenda u poslovnoj grupaciji Hyundai Motor Group, više od desetljeća vodio je Kijin dizajnerski tim. Njegovo zalaganje i znanje zadnjih su godina promijenili uspjeh Kije diljem svijeta. Schreyer je 2006. postao glavni dizajner u Kiji. Za vrijeme svog mandata iskazao se u kreiranju novog dizajnerskog smjera, uključujući uvođenje karakteristične maske s ‘tigrovim nosom’. Njegovi glavni dizajnerski naglasci u Kiji uključuju 3. i 4. generaciju Sportagea, modele Optima, Stinger i Telluride, kao i više inovativnih i pohvaljenih konceptnih vozila, kao što su npr. Kia Kee iz 2007., i Kia Pop iz 2010. godine.

Milan Bugarić