Novosti
FIJASKO MOSTOVE FARSE

Ništa od referenduma, oba pitanja su neustavna
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
”Ovo nije nikakva kapitulacija Ustavnog suda nego ono što Ustav zahtijeva”

Ustavni sud zaključio je da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom.

Zaštićene vrijednosti



"Ustavni sud utvrdio je da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu organizacijskog odbora građanske inicijative Odlučujmo zajedno! za raspisivanje referenduma o prijedlogu dopune članka 17. stavka 1. Ustava. Stoga o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma", priopćio je Ustavni sud u ponedjeljak. Isti zaključak donesen je i o zahtjevu organizacijskog odbora građanske inicijative "Dosta je stožerokracije" za raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Odluka o prvom pitanju donesena je s tri glasa protiv dok je protiv odluke o drugom pitanju bio jedan ustavni sudac.

Ustavni sud u priopćenju pojašnjava da iz zahtjeva u prvom slučaju proizlazi da je stajalište svih građana koji su svojim potpisom zatražili raspisivanje ustavnog referenduma da se jedino dopunom Ustava može zajamčiti da će ubuduće u stanju epidemije, o ograničenju sloboda i prava Hrvatski sabor morati odlučivati dvotrećinskom većinom. "Osim navedene, nije predložena nijedna druga izmjena i/ili dopuna navedenog članka Ustava. Dakle, istodobno nije predložena promjena prema kojoj bi u situaciji predloženoj zahtjevom organizacijskog odbora, kao i u svim ostalim situacijama iz članka 17. stavka 1. Ustava, morao odlučivati isključivo Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom." Ustavni sud utvrdio je da je organizacijski odbor selektivno pristupio predloženoj izmjeni članka 17. Ustava, tumačeći je zasebno i mehanički neovisno o svim ostalim Ustavom zaštićenim vrijednostima. Stoga je zaključio da predloženo referendumsko pitanje nije u skladu s ustavnim vrednotama, a osobito vladavinom prava kao jednom od najviših vrednota i temeljem za tumačenje Ustava, jer ne udovoljava zahtjevu razumne svrhovitosti i učinkovitosti referenduma.

U drugom slučaju Ustavni sud ističe kako iz obrazloženja organizacijskog odbora proizlazi da je zahtjev usmjeren na donošenje zakona kojim bi se izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti na način da bi umjesto Stožera civilne zaštite o primjeni sigurnosnih mjera odlučivao Sabor, ako se tim mjerama ograničavaju prava i slobode zajamčene Ustavom. Polazeći od naprijed navedenih načelnih stajališta o diobi vlasti i vladavini prava, Ustavni sud utvrdio je da predložena zakonodavna izmjena, kojom se predlaže prenošenje odluka inherentnih izvršnoj vlasti u nadležnost zakonodavne vlasti, zadire u strukturalna obilježja hrvatske ustavne države i narušava Ustavom propisanu podjelu ovlasti i nadležnosti Sabora, kao zakonodavnog tijela vlasti i Stožera civilne zaštite, kao nedvojbeno tijela izvršne vlasti, te je time suprotna Ustavu i vladavini prava kao jednoj od najviših vrednota. Ustavni sud je utvrdio i da se, s obzirom na nužnost hitnog postupanja, ne može očekivati da mjere koje zahtijevaju brzu reakciju i koje su u biti operativne naravi donosi Sabor, i to dvotrećinskom većinom svih glasova.

Predsjednik Ustavnog sud Miroslav Šeparović poručio je da ove odluke nisu kapitulacija Ustavnog suda te je pozvao sve koji se zalažu za vladavinu prava da poštuju odluke suda. Šeparović je kazao da, osim pritisaka mostovaca u medijima, nije bilo nikakvih pritisaka ni vladajućih niti oporbe te je ocijenio da takvi pritisci ne bi mogli uroditi plodom. "Sud je donio odluku u propisanom roku od 30 dana", dodao je.

"Pritisak"



‘‘Priče o politici su stare i uvijek dolaze do izražaja kad netko nije zadovoljan odlukama suda. Legitimno je u javnosti zastupati određene političke interese, ali kad se dolazi na sud, onda ovdje važi isključivo ustavnopravna argumentacija. Uvijek ćemo kad smatramo da je nešto vladajuća većina donijela u skladu s Ustavom to bez problema potvrditi, isto kao što ćemo ukidati odluke vladajućih, kao što smo činili i dosad‘‘, rekao je.

Most je oštro reagirao na te odluke. "Ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda nego i kapitulacija HDZ-a koji je razotkrio (da) se ne usudi ni usred ljeta čuti mišljenje građana o njihovu upravljanju pandemijom", objavio je Most na Facebooku. Tvrdi da je Ustavni sud već "probijanjem" zakonski propisanog roka za ocjenu ustavnosti dvaju referendumskih pitanja pokazao da su bili pod golemim pritiskom vladajućih da ih sruše. "Na kraju su očito morali popustiti pod pritiskom mimo svih pravila pravne struke, istjerali smo ih na čistac pa je sada i zadnjem naivcu jasno da su hrvatske institucije porobljene", navodi Most.

Dijana Pavlović
”MARIONETA”
”Potvrdilo se da su institucije potpuno okupirane od vladajuće klike i da je Ustavni sud marioneta HDZ-a koji ga je iskrojio, pa se danas moraju sramotiti i donositi ustavnopravnu besmislicu da bi udovoljili političkom nalogu”, naveo je Most. Ističe i kako su “pokušali sve unutar institucionalnog okvira”, ali da se “sada pokazuje da je on potpuno kontroliran i da je jedino što preostaje rušenje HDZ-a s vlasti”. “HDZ je ovime razotkrio koliko je slab i koliko se boji vlastitih građana”, ističe Most.