Regija
POTPORE OPĆINE RAZVOJU PODUZETNIŠTVA

Vrbanja sufinancira i plaće novozaposlenih
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Radi se o mjerama za poduzetnike početnike, za nabavu opreme i uređenje, proširenje poslovanja i za novo (samo)zapošljavanje
VRBANJA



Općina Vrbanja prva se u županjskoj Posavini i među rijetkima u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučila za dodjelu potpora malih vrijednost i u protekle je dvije godine u tu svrhu izdvojila gotovo dva milijuna kuna.



Na temelju Programa potpore razvoja poduzetništva na području Općine Vrbanja, a s ciljem poticanja razvoja konkurentnog i održivog gospodarstva, načelnik Velimir Redl raspisao je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za 2022., a otvoren je do 4. lipnja.

Konkurentnost


Korisnici mogu biti mikrosubjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva i zadruge registrirani na području Općine koji imaju zaposleno manje od deset radnika), izuzev onih kojima je pretežita djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za koje su predviđeni drugi programi potpora. U općinskom proračunu predviđeno je ukupno 750.000 kuna. Potpore su namijenjene podizanju razine poduzetničkih znanja i vještina, rastu i razvoju mikropoduzetništva, povećanju investicijskih ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti i poboljšanju uvjeta za financiranje poduzetnika. Tu je, napominje Redl, i jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, poticanje zapošljavanja nove radne snage, podizanje kvalitete života i omogućavanje širenja poslovanja. Svi koji udovoljavaju traženim uvjetima mogu konkurirati za četiri mjere – potpore poduzetnicima početnicima, potpore za nabavu opreme i uređenje poslovnog prostora, potpore za proširenje poslovanja te potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje.

Pomoć malima


A upravo je za mjeru (samo)zapošljavanja u ovoj godini predviđeno najviše sredstava – 360.000 kuna. Iznos potpore za svaku novozaposlenu ili samozaposlenu osobu na neodređeno ili određeno vrijeme iznosi 50 posto bruto plaće, do najvišeg iznosa bruto plaće od 6.0000 kuna, a 40 posto ukoliko se radi o zapošljavanju osobe iz vlastitog gospodarstva/kućanstva. Za ovu mjeru, za razliku od ostale tri, mogu konkurirati i korisnici koji su je koristili i u 2021. godini.

"Vidimo da se sredstva koriste i da za poticajnim mjerama ima potrebe, ljude treba potaknuti da otvore obrt, da se osamostale. Cilj nam je poticati i novo zapošljavanje, pomoći početnicima, ali i postojećim mikropoduzetnicima da ostanu na nogama i da im olakšamo poslovanje, jer to je od interesa za cijelu našu lokalnu zajednicu", kaže načelnik Redl. Napominje da obrtnici i mali poduzetnici koji zapošljavaju manji broj radnika ranije nisu ni imali toliko prilike povući sredstva potpore, pa su se u Općini i ovaj put odlučili pomoći njima. Vjeruje da će im to značiti jer povratne informacije vrlo su pozitivne. Odluke za dodjelu poticaja na prijedlog Povjerenstva donosi načelnik.

Korisnici će s Općinom sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama kojim će se definirati rok izvršenja te rok i način dostave izvješća o namjenskom utrošku sredstava.

Marija Lešić Omerović
NOVI OBRTI I NOVA ZAPOŠLJAVANJA
”Program se lani pokazao dobar i da ima svrhe, potaknuli smo i otvaranje novih radnih mjesta, imali smo i novootvorenih obrta. I zato smo se odlučili za nastavak provedbe. I u ovoj je godini na području općine otvoreno nekoliko obrta i jednostavnih društava i imamo potencijalnih korisnika za korištenje poticajnih mjera, što nas doista veseli i raduje”, kaže načelnik Velimir Redl. Imaju jednog keramičara, pružatelja usluge obrade metala, automehaničara, uslužne djelatnosti za uljepšavanje, novootvorenu pekarsku radnju, knjigovodstveni servis...

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana