Mozaik
KALUSH ORCHESTRA POBJEDNIK EUROSONGA

Sigurni smo kako će Ukrajina 2023. godine moći ugostiti Eurosong
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Miji Dimšić, kojoj je finale izmaknulo za 29 bodova (Island je prošao kao 10.), i dalje pristižu pohvale sa svih strana

Pjesma "Stefania" ukrajinske grupe Kalush Orchestra sa 631 bodom osvojila je naslov najbolje pjesme Europe, uvjerljivo zaradivši najviše glasova publike, čak 439. Na drugom je mjestu Velika Britanija, kao najveće iznenađenje ove godine, jer je od 1999. samo dvaput uspjela uči u top 10 na Eurosongu, a često je bila i posljednja. Treća je Španjolska, četvrta Švedska, a peta sjajna Srbija, koja je prije objave glasova publike za Ukrajinu bila na prvom mjestu.



Nakon ostvarene pobjede ukrajinski predstavnici i članovi grupe Kalush Orchestra stigli su na press konferenciju, na kojoj su otkrili kako se osjećaju kao novopečeni pobjednici Eurosonga.

- Želimo zahvaliti svima koji su glasali za nas. Pobjeda je važna za Ukrajinu, osobito ove godine, i hvala vam od srca - rekli si i naglasili kako su ponosni što se uoči Eurosonga pjesma "Stefania" puštala na radijskim postajama diljem Europe i na taj im se način slala podrška.

- Sigurni smo da će Ukrajina ugostiti Eurosong iduće godine kao nova, integrirana i sretna zemlja - izjavili su. Istaknuli su i kako svatko može podržati ukrajinsku kulturu slušajući glazbu, gledajući filmove ili čak posjetiti samu zemlju. Nakon toga članovi grupe osvrnuli su se i na svoj skorašnji povratak u rodnu zemlju. Otkrili su da se u Ukrajinu vraćaju za dva dana, no ne znaju hoće li se morati uputiti u rat za obranu svoje zemlje.

- Pobjeda na Eurosongu razlog je zbog kojeg smo se prijavili na ukrajinski izbor - kratko su izjavili na pitanje o tome jesu li se na Vidbir prijavili s namjerom da odnesu pobjedu na Eurosongu. Pobjednici Eurosonga otkrili su i da su im favoriti za osvajanje laskave titule pobjednika bili Italija, Velika Britanija, Poljska i Moldavija. Tijekom presice nakon proglašenja pobjednika Martin Österdahl, izvršni producent natjecanja za pjesmu Eurovizije, uručio je Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije UA:PBC paket dobrodošlice, koji se predaje budućoj zemlji domaćinu kako bi joj omogućio i olakšao planiranje događaja za sljedeću godinu. Österdahl, pak, nije ostao na presici kako bi odgovorio na pitanja novinara. Podsjetimo, ovo je treća ukrajinska pobjeda u povijesti Eurovizije. Ruslana je pobijedila 2004., a Jamala 2016.

Finalni show počeo je prijenosom svirke sastava Rockin‘ 1000 na torinskom trgu, gdje je tisuću glazbenika izvelo pjesmu "Give Pease A Chance". Slijedio je uvod, u kojemu je voditeljica Eurosonga, talijanska pjevačica Laura Pausini izvela medley svojih hitova. Potom je krenula tradicionalna "Parada zastava", u kojoj su izvođači 25 zemalja sudionica finala prošetali sa svojim zastavama, i tu redoslijedom nastupa: Češka, Rumunjska, Portugal, Finska, Švicarska, Francuska, Norveška, Armenija, Italija, Španjolska, Nizozemska, Ukrajina, Njemačka, Litva, Azerbajdžan, Belgija, Grčka, Island, Moldova, Švedska, Australija, Velika Britanija, Poljska, Srbija i Estonija. Uz Lauru finale su, kao i dva polufinala, vodili Mika i Alessandro Cattelan.

U vrijeme glasanja publike održan je spektakl: prvo su nove pjesme "Supermodel" i "If I Can Dream" izveli prošlogodišnji pobjednici Måneskin. Dašak prošlih vremena donijela je Gigliola Cinquetti, eurovizijska pobjednica iz 1964., a iz Međunarodne svemirske postaje gledatelje je pozdravila talijanska astronautica Samantha Cristoforetti.

Našoj Miji Dimšić, kojoj je finale izmaknulo za 29 bodova (Island je prošao kao deseti), i dalje pristižu pohvale sa svih strana. Predivnu poruku podrške poslao je i ovogodišnji njemački predstavnik Malik Harris.

- Kakav nevjerojatan i intiman nastup te perfektno otpjevana pjesma! Bila si odlična i moraš biti ponosna na sebe. Drži glavu visoko i, molim te, blagoslovi nas novom glazbom što prije - napisao je oduševljeni Nijemac. Možemo se samo pridružiti njegovim željama...

Tanja Kvorka
KOMENTATORI NAGRADILI SRBIJU
Tradicionalna nagrada “Marcel Bezençon”, koja se dodjeljuje najboljim pjesmama i nastupima, i ove je godine dodijeljena uoči finala Eurosonga. Nagrada novinara, umjetnička nagrada i nagrada skladatelja dodjeljuju se od 2002., a mnogi ih smatraju pokazateljem umjetničke vrijednosti eurovizijskih pjesama. Nagradu novinara (dodjeljuju je akreditirani novinari i reporteri) dobila je Velika Britanija, umjetničku nagradu (dodjeljuju je komentatori televizija sudionica) Srbija, a nagradu skladatelja (dodjeljuju je skladatelji pjesama) Švedska.

DVA JEZIKA
Dva smo jezika prvi put čuli u finalu Eurosonga. Prvi je latinski, koji se pojavljuje u pjesmi Konstrakte, a drugi bretanski, na kojem je napisana pjesma “Fulenn” francuskih predstavnika. Od 25 pjesama sedam ih je bilo bez engleskog jezika.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike