Kultura
SVEČANO OTVOREN 29. FESTIVAL GLUMCA

Izložba plakata i izvedba projekta “Sretna ne bila”
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Pucar: Ovaj festival treba biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta

U Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima, gradu domaćinu 29. Festivala glumca, svečano je otvorena tradicionalna manifestacija koja slavi glumca i glumčevu igru, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj, a možda i šire. Čast da proglasi Festival otvorenim pripala je vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću.



- Festival glumca uvijek je donosio radost u ovu našu županiju. To nastavlja činiti i ove godine. Imam osjećaj da glumci najradije dolaze upravo na Festival glumca, koji s radosti organiziramo svake godine i nastavit ćemo to činiti i u sljedećim godinama - rekao je župan Dekanić, a izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture Jasna Vaniček Fila rekla je kako je to sjajan kazališni festival koji spaja publiku i glumca. Izbornik ovogodišnjeg Festivala, Davor Svedružić, podsjetio je kako nije imao ni najmanje lagan posao - pogledati sve 73 prijavljene predstave i odabrati 19 najboljih.

- Zaista su bile izvrsne, i unatoč ovoj još jednoj pandemijskoj godini to je bio presjek cjelokupnog prošlogodišnjeg kazališnog rada. Izbor i kvaliteta bili su izvrsni. Trudio sam se biti što objektivniji, ako je to uopće moguće u ovako divnoj stvari kao što je umjetnost. Ali izvrsnost se nekako prepozna pa se iskreno nadam da ćete vi uživati u ovim najboljim predstavama kao što sam i ja uživao. Želim vam lijep festival u prekrasnoj Slavoniji - rekao je na otvaranju Davor Svedružić, a predsjednik Festivalskog vijeća, Joško Ševo, kazao je da se Festival glumca od jednog festivala koji je bio festival monodrame, duodrame i malih kazališnih scena pretvorio u najveći kazališni festival u Hrvatskoj, ali, nažalost, ta činjenica još nije dovoljno osviještena među ljudima.

- Mišljenja sam da ovaj festival treba biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta. Radit ćemo na tome da svake godine pozitivnim pomacima Festival glumca dovedemo do izvrsnosti - poručio je Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Gradonačelnik grada domaćina Festivala, Ivan Bosančić, ustvrdio je kako su Vinkovci uvijek s radosti dočekivali glumce i grad u festivalske dane "diše s glumcima".

- Vjerujem da se glumci lijepo osjećaju u Vinkovcima, a mi im uzvraćamo prepunim kazalištem. Hvala im što dolaze ovamo i daruju nam radost glume - rekao je Bosančić.

Izveden je autorski projekt Ivane Vuković i Helene Petković "Sretna ne bila" u režiji Helene Petković i izvedbi splitskog Kazališta "PlayDrama", a u predvorju kazališta postavljena je Trijenalna izložba kazališnih plakata. Službeni program Festivala počeo je u petak predstavom "Tko je ubio mog oca" Kazališta Drama plus iz Zadra u Domu kulture u Otoku, a u Hrvatskom domu u Vukovaru izvedena je "Alabama" Kazališta Virovitica. U Dvorani Mladost Županja u subotu je gostovao HNK iz Zagreba i Teatar Erato s "Kad svijeće dogore".

U Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Otoku i Županji bit će odigrano 19 najboljih predstava iz prošlogodišnje produkcije. Žiri predvodi Perica Martinović, uz koju su Anita Schmidt i Vanja Ćirić, a domaćin Festivala koji će na lovačkom imanju kraj Andrijaševaca u četvrtak ugostiti sudionike festivala prvak je Drame HNK-a u Splitu Filip Radoš. U nedjelju je u crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa za glumce, a potom je u parku, uz druženje s glumcima, promoviran 29. Festival glumca.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića