Regija
NOVA INICIJATIVA ORAHOVAČKIH SREDNJOŠKOLACA

Uzgojili svoje povrtnice
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Učenici dolazili čak i subotom i nedjeljom zalijevati i održavati povrtnice
ORAHOVICA



Učenici srednje škole ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica poznati su kao iznimno kreativni i marljivi. Komercijalisti su posebno kreativni, pa možemo reći kako je ovo nastavak odlične priče ovoga smjera jer upravo je ekipa iz tog odjela prije dvije godine stvorila kupke za kupanje i brend KupkOr, a sada su u novoj priči. Ovaj put mladi su se kreativci posvetili poljoprivredi, naime u školskom plasteniku pokrenuli su uzgoj povrtnica.



- Razmišljali smo što bismo mogli raditi, svatko je nešto predložio i uz pomoć naših profesora pala je ova ideja. Sada, kada je cijeli proces prošao, mogu reći da smo svi iznimno zadovoljni i presretni što je ovo bio naš ovogodišnji projekt - započeo je priču učenik Damjan Bolić. Njegov kolega Jasmin Bregović ispričao je što se sve nalazi u gredicama u plasteniku.

- Prvo smo posadili luk, zatim krastavce pa salatu i rotkvicu, a u gajbama ima jako puno vrsta raznih povrtnica kao što su špinat, korabice i drugo. U biti cijeli dan smo posvećivali uzgoju, znači ako bismo išli ujutro u školu, odmah dođemo u plastenik, zalijemo, provjerimo sve i odemo na nastavu te poslije podne ponovno dođemo i još jednom zalijemo. Dolazili smo redovito i vikendom kako bi sadnice redovito dobile vodu. Ništa nam nije bilo teško, dapače, uživali smo u svakoj sekundi provedenoj u plasteniku – kaže Jasmin. Priču oko uzgoja proveli su komercijalisti pod mentorstvom profesora Suzane Đebro Maričić i Davora Jegera te strojarska sekcija pod vodstvom stručnog suradnika u praktičnoj nastavi Rudolfa Šaleka. O konačnom cilju ove priče priča učenica Klara Patek:

- Prije svega željeli smo naučiti sami kako funkcionira uzgoj povrtnica i mislim da smo kroz ovo sve jako puno naučili. Dečki su imali svoj dio posla, otvaranje plastenika i zalijevanje, a mi cure smo plijevile i održavale gredice. Meni to nije bio problem s obzirom na to da sam dijete sa sela, pa sam često u vrtu s majkom i bakom, ali drago mi je da sam sve ovo prošla prvi put sama, odnosno s kolegama u školi – kaže Klara. Na kraju je sve uspjelo, proizvodi su bili odlični i bili su dio prodajnog asortimana škole, a posebno upečatljivi bili su trud i zalaganje učenika.

- Jako sam ponosna na sve koji su radili i bili dio ovog projekta. Oni su to shvatili maksimalno ozbiljno i nije im bilo teško dolaziti vikendom, subotom i nedjeljom, obići i zaliti povrtnice. Pažljivo su pratili svaki korak razvoja svake biljke. Ovo je jedna odlična ekipa koja će s istom pričom nastaviti u sljedećoj godini u koju će ući s novim saznanjima i puno iskusniji - rekla je jedna od mentorica u projektu profesorica Suzana Đebro Maričić. Treba svakako pohvaliti ove mlade ljude koji su pokazali da mogu, znaju i hoće iskoristiti blagodati koje nudi hrvatska i slavonska zemlja te od njih smišljati i nove korisne proizvode. Ova priča je zapravo putokaz budućnosti i pokazatelj koliko bogatstvo mladih ljudi imamo.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad