Osijek
1. HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Važno je rano otkrivanje bolesti
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

Hrvatski sabor jednoglasno je 14. svibnja proglasio nacionalnim danom šećerne bolesti, pa su danas Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek, koje djeluje u našem gradu 45 godina, KBC, Medicinska škola i Medicinski fakultet na Trgu slobode organizirali obilježavanje 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 330 tisuća, a još pola od tog broja je onih koji ni ne znaju za tu svoju bolest. "Zbog toga smo svi poduzeli akciju kako bi privukli građane da uz moto "Imaš li šećernu bolest' – saznaj za 5 sekundi", provjere razini šećera u krvi", rekao je Ivan Klanac, predsjednik Društva.

Silvija Canecki – Varžić, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, skreće pozornost da se bolest vrlo lako dijagnosticira, no ako se na vrijeme ne utvrdi to znači da se odgađa početak liječenja i tako se minimalizira mogućnost prevencije razvitaka kroničnih komplikacija.

 

 

 

Obilježavanje ovog dana u ime Grada Osijeka pozdravio je i dogradonačelnik Dragan Vulin. "Grad Osijek podržava i pozdravlja ovu akciju, tim više jer je kod ove bolesti važno rano otkrivanje kako bi se spriječile one ozbiljnije posljedice koje u konačnici mogu ugroziti i život. U suprotnom može se uspješno držati pod kontrolom", rekao je Vulin.

Medicinsko osoblje je tijekom prijepodneva zainteresiranim sugrađanima mjerilo razinu glukoze u plazmi, visinu krvnog tlaka, razinu hemoglobina i zasićenost kisikom u krvi. Naravno bili su na raspolaganju i za savjete u vezi regulacije glukoze u plazmi i pravilne prehrane osoba sa šećernom bolešću. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike