Novosti
UTEMELJITELJI HDZ-A O PLANOVIMA DOMOVINSKOG POKRETA

Korištenje obljetnice za podjele ne dolazi u obzir
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

Stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana proteklih je dana uzburkala javnost, s obzirom na to da su iz Domovinskog pokreta najavili kako se obilježavanje iz Zagreba seli u Vukovar.



Mario Kapulica, predsjednik HDZ-ove zajednice utemeljitelja, potvrdio je za Glas Slavonije kako će Hrvatska demokratska zajednica, kao stranka koju je Tuđman osnovao i vodio te okupio sve koji su htjeli hrvatsku državu, neovisno o njihovim ideološkim, ili bilo kojim razlikama, obljetnicu obilježiti u subotu velikim skupom u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", u kojoj je Tuđman često govorio i iz nje slao poruke hrvatskom narodu. "Proslave u organizaciji mnogih diljem Hrvatske odvijaju se tjednima i nastavit će se održavati i nakon 14. svibnja. HDZ nema namjeru svojatati stotu obljetnicu njegova rođenja, bilo bi to izravno potiranje svega za što se Tuđman zalagao. Što se nas tiče, korištenje obljetnice za stvaranje bilo kakvih podjela ne dolazi u obzir. Tuđman je bio ujedinitelj, a ne djelitelj, i sve drugo bilo bi u potpunoj suprotnosti s njegovom političkom i životnom filozofijom", rekao je Kapulica.Ocijenio je kako će njihov skup ipak biti dominantan, jer će HDZ kao stranka koja baštini Tuđmanovu politiku obilježiti taj dan snažno, glasno i u nazočnosti dvije tisuće ljudi koji su samo dio onih koji su izrazili želju za sudjelovanjem. "Upućujem poziv svima, u kojem god dijelu Hrvatske obilježavali obljetnicu, da proslavu iskoristimo za jačanje našeg nacionalnog zajedništva u vremenima koja i danas imaju izazove koje jedino zajednički možemo rješavati. Ovo je idealna prilika da se prisjetimo Tuđmanove iskre koja je bila u stanju zapaliti vatru domoljublja i hrvatstva, čak i u onima koji nisu mislili da tu iskru imaju u sebi, njegove sigurnosti i samouvjerenosti zahvaljujući kojoj smo i mi bili sigurni i samouvjereni, ali i njegovih suza za svakom nedužnom žrtvom brutalne agresije kojoj smo bili izloženi", naveo je.

U okviru stote obljetnice Tuđmanovog rođenja vukovarsko-srijemski odbor HDZ-a položit će vijence i upaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a potom i kod Tuđmanove biste na središnjem trgu. Čelnik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar rekao je kako ova obljetnica svima treba biti podsjetnik na najteže, ali i najponosnije dane kada se, zahvaljujući jedinstvu hrvatskog naroda, ostvario tisućljetni san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. "Svi koji podržavaju Tuđmanovu ulogu trebaju gledati u smjeru zajedništva i jedinstva, a ne koristiti njegov lik i djelo prema potrebi, ili na način da bi se radile daljnje podjele u društvu, pa čak i politizirala sama obljetnica. Neki su pokušali progurati priču kako se obljetnica iz Zagreba seli u Vukovar, no to nije točno, i ne služi im na čast", zaključio je Mažar. D.Korpoš
Mario Kapulica

Zajednica utemeljitelja HDZ-a

Govoreći o inicijativi da se Tuđman proglasi utemeljiteljem hrvatske države Mario Kapulica, predsjednik HDZ-ove zajednice utemeljitelja, naglasio je kako u to nitko ne treba dvojiti, budući da je za hrvatski narod bio više od Churchilla za Britaniju i De Gauella za Francusku. “Dubina Tuđmanove duše ne može se izmjeriti, ali svi koji su ga poznavali znaju kako je u njoj bilo mjesta za sve”, poručio je.

Možda ste propustili...