Novosti
STO GODINA HZMO-A

Nema straha za isplatu mirovina
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić poručio je u petak na obilježavanju 100 godina Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je sustav održan stabilan kroz vrlo dugo razdoblje te da ni mlađe generacije ne trebaju strahovati za isplatu mirovina u budućnosti. Podsjetio je kako je sustav u prošlosti održan u mnogim turbulentnim vremenima i svjetskim ratovima, promjenama političkih sustava.

"HZMO je opstao i temelj je socijalne sigurnosti u Hrvatskoj. Tako je bilo u proteklih 100 godina, a to očekujemo i u budućnosti, u idućih 100 godina te da mlađe generacije ne trebaju strahovati", poručio je.

Vlada je, rekao je Piletić, tu učinila čitav niz stimulativnih odluka te, vezano uz rebalans državnog proračuna, napomenuo kako rastu i prihodi od doprinosa. Piletić je, odgovarajući na pitanje novinara o nepovoljnom odnosu broja zaposlenih i umirovljenika, rekao da je to dugotrajan problem koji se mora riješiti te dodao da broj zaposlenih iz godine u godinu raste i iznosi više od 1,6 milijuna osiguranika. Najavio je formiranje radne skupine koja će okupiti čitav niz stručnjaka da bi do 2025. sagledali koliko je održiv mirovinski sustav. Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar istaknuo je kako ta institucija kontinuirano skrbi o približno 1,6 milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina i svakodnevno obrađuje podatke za više od tri milijuna hrvatskih građana.

Danijel Nestić, sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, ocijenio je kako je hrvatski sustav usklađivanja mirovina primjeren sadašnjoj situaciji te dodao kako ne očekuje da će uvođenje eura značajnije utjecati na mirovine. Očekuje, međutim, da će uz stabilan gospodarski rast mirovine biti više, iako će možda zaostajati za prosječnom plaćom. Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna upozorila je da su mirovine, unatoč usklađivanju dva puta na godinu, u konstantnom padu te da je prosječna mirovna 2680 kuna. H