Crna kronika
UHIĆENI U USKOKOVOJ AKCIJI

Dio žalbe usvojen, no pritvor ostaje
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Nakon što su krajem travnja, prema nalogu Uskoka, uhićene četiri osobe iz Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, izvanraspravno vijeće Županijskog suda Osijek odlučivalo je o žalbi koju su osumnjičeni podnijeli putem svojih branitelja, i to na određivanje istražnog zatvora. U njemu će, nakon odluke, ipak još ostati.

Da podsjetimo, uz sada već bivšeg ravnatelja Davora Mikulića, u istražnom zatvoru još se nalaze Renata Forjan, viša stručna savjetnica za turizam i projekte u Agenciji, stručni referent za rad na projektima Agencije Zdravko Peko te viši savjetnik za pravne poslove Agencije Tomislav Kordi. Uskok je protiv svih četvero krajem travnja donio rješenje o provođenju istrage zbog sumnje na trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. Forjan se sumnjiči da je od rujna 2021. do veljače ove godine zatražila od ravnatelja Agencije da sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je Mikulić pristao. Uskok Mikulića sumnjiči da je najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika, tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima radnog mjesta prilagođenim isključivo kvalifikacijama Forjan, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene. Nakon toga raspisan je javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je Peku i Kordija, od kojih je zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu Forjan, bez obzira na prijave drugih kandidata, na što su oni pristali.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda Osijek djelomice je prihvatilo žalbe Mikulića i Forjan, u odnosu na istražni zatvor određen po čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, jer više nema osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo. U istražnom zatvoru svi četvero još ostaju na osnovu članka 123. st. 1. toč. 2. ZKP/08, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. M.Bugarić
Krajem travnja uhićeno je četvero zaposlenika Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana