Crna kronika
UDAR NA NEMOĆNE

Prevaranti ciljaju na starije osobe, kradu im novac
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Lopovi u paru ulaze u kuće starijih osoba pa im, zapričavajući ih, kradu životnu ušteđevinu

Starije osobe konstantne su mete bešćutnih prevaranata koji maksimalno koriste njihovu nemoć zbog poznih godina. Lopovi im u pravilu kradu životnu ušteđevinu koju su žrtve mukotrpno prikupljale godinama, uključujući i novac za svoj pokop. Takvih je prijevara puno u Slavoniji i Baranji, lopovi gotovo uvijek rade u paru, a nekada ih je i više.



U četvrtak navečer, u Pridvorju kod Drenja, na širem đakovačkom području, u dvorište obiteljske kuće 83-godišnjaka došle su tri nepoznate osobe, predstavivši se kao skupljači sekundarnih sirovina. Za vrijeme dok su dvije nepoznate osobe komunicirale s 83-godišnjakom i odvraćale mu pozornost, treća osoba mu je provalila u kuću te uspjela pronaći i ukrasti oko 2000 kuna. Vlasnik je nešto kasnije shvatio da je okraden, pa je pozvao policiju, no kradljivci su se već odvezli. Operativci Policijske postaje Đakovo obavili su očevid i tragaju za prevarantima i ukradenim novcem.

Slična krađa zbila se i u Brodsko-posavskoj županiji, u Oprisavcima. Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je kako je još krajem travnja prevaren 88-godišnji muškarac. Dvije njemu nepoznate ženske osobe predstavile su mu se kao zdravstvene djelatnice, od kojih je jedna ušla u kuću 88-godišnjaka te mu prodala medicinsko pomagalo za 3000 kuna, a za koje je tvrdila da vrijedi više desetaka tisuća kuna. Kako mu medicinsko pomagalo nije isporučeno, a platio ga je, 88-godišnjak je nekoliko dana poslije shvatio da je okraden, pa je 11. svibnja pozvao policiju, koja je obavila očevid.

Zbog ove dvije, ali i velikog broja sličnih krađa, policija upozorava građane da budu oprezni, posebice starije osobe. Nepoznate ženske osobe u paru, same ili više njih, dolaze na kućne adrese uglavnom starijih osoba, koje žive same, nudeći im razne medicinske usluge ili medicinska pomagala. Jako je važno da se starije osobe koje ostaju same u kući ili žive same, zaključavaju u svom stanu ili obiteljskoj kući te nepoznate osobe ne puštaju u svoj dom. Ako se izrazi sumnja u namjere nepozvanih posjetitelja, potrebno je što prije obavijestiti policiju na broj 192.

- U stanove se u pravilu provaljuje kroz ulazna vrata, pa je preporučljivo investirati u protuprovalna vrata sa širokokutnom špijunkom, kroz koju se može promotriti ‘posjetitelja’.

Milan Bugarić
IMAO “DOJAVU”, PA OSTAO BEZ NOVCA
Žrtve su prevaranata, ali zbog svoje lakomislenosti, i mlađe osobe. To je na svojoj koži osjetio 18-godišnjak s donjomiholjačkog područja koji je preko internet-aplikacije stupio u kontakt s nepoznatom osobom koja mu je ponudila dobitne parove i siguran dobitak za internet-klađenje. Nakon što je 18-godišnjak uplatio više stotina kuna na račun nepoznatoj osobi, dobio je obavijest da je osvojio oko 150.000 kuna. Nepoznata osoba ga je potom ponovno prevarila i obavijestila da ponovno uplati oko 7000 kuna kako bi mu preko banke uplatio osvojeni novčani iznos. Nakon obavljene uplate nepoznata osoba mu se više nije javljala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike