Mozaik
FINALE EUROSONGA U TORINU

Prva nastupa Češka,
a zadnja je Estonija
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Kada bi bilo od pomoći, dao bih Ukrajini da pobijedi u Torinu - izjavio je Mahmood, jedan od predstavnika Italije

Velika završnica ovogodišnjeg, 66. natjecanja za pjesmu Eurovizije, održat će se u subotu, 14. svibnja, s prijenosom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), u 21 sat.



Kao i u dvjema polufinalnim večerima, u utorak i četvrtak, voditelji će biti svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Za pobjedu na Eurosongu natječe se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Italija, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2021., kao i još četiri zemlje izravne finalistice: Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska.

Producenti ovogodišnjeg Eurosonga su rano ujutro u petak objavili redoslijed nastupa u velikom finalu Eurosonga 2022., koje nas očekuje u subotu. Podsjetimo, po završetku prvog i drugog polufinala, na konferencijama za novinare finalisti su ždrijebom raspoređeni u prvu i drugu polovinu finalne večeri. Potom su producenti, vodeći računa o zahtjevnosti samog nastupa, ali i žanrovskoj raznolikosti pjesama, sastavili redoslijed nastupa koji nas očekuju. Iako je konferencija za novinare na kojoj su i finalisti iz drugog polufinala doznali u kojem dijelu finala će nastupiti završena kratko poslije ponoći, objava redoslijeda nastupa trajala je čak dva sata. Redoslijed nastupa je sljedeći: Češka, Rumunjska, Portugal, Finska, Švicarska, Francuska, Norveška, Armenija, Italija, Španjolska, Nizozemska, Ukrajina, Njemačka, Litva, Azerbajdžan, Belgija, Grčka, Island, Moldova, Švedska, Australija, Velika Britanija, Poljska, Srbija i Estonija.

Ovih je dana na jednoj od pressica jedan od dvojice talijanskih predstavnika, Mahmood, komentirao rat u Ukrajini.

- To je strašno. Nije vrijedno ni 20 pobjeda na Eurosongu. Kada bi bilo od pomoći, dao bih Ukrajini da pobijedi u Torinu - izjavio je Mahmood, kojem će, nakon 2019. i nastupa u Tel Avivu, ovo biti drugo pojavljivanje na eurovizijskoj pozornici.

U drugoj polufinalnoj večeri u revijanom dijelu programa nastupili su i voditelji Laura Pausini i Mika u duetu te talijanski predstavnici s Eurosonga 2015. godine Il Volo, s pjesmom "Grande Amore". Ono što je posebno obilježilo ovu izvedbu jest činjenica da je jedan član ovog trija zbog pozitivnog testa na koronu svoj nastup odradio preko LED ekrana.

Tanja Kvorka
Dokumentarni film prije prijenosa
Ususret Eurosongu HTV će emitirati dokumentarni film “Torino”, i to u 20.10h, na HTV1. Donosimo kratki sadržaj filma: Odbrojavaju se zadnje minute do početka najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja - 66. izdanja Eurovizije u Torinu. Što je prethodilo najzabavnijem događaju godine, kako su tekle generalne probe u strogo kontroliranoj dvorani Pala Alpitour, kako su se snalazili glazbenici i njihove delegacije? Je li vladala nervoza prije probe, ili su se izvođači uspjeli opustiti u sigurnim rukama vizažista, frizera, krojača koji su im bili na raspolaganju? HRT-ova vrijedna ekipa zabilježila je zanimljive trenutke, upoznala najvjernije fanove Eurosonga koji štede cijele godine kako bi svoje godišnje odmore proveli zabavaljajući se i iščekujući nastupe svojih omiljenih glazbenih zvijezda. Upoznat ćemo vas s Torinom, najzelenijim gradom u Italiji, prepunim velikih gradskih parkova i trgova, s više od 50 muzeja i 22 palače obitelji Savoy. Doznat ćemo jesu li građani Torina ipak drugačiji od svojih sunarodnjaka, je li “apericena” najdraži dio njihovog dana, kada se uz ugodno društvo, pokoji zalogajčić i piće opuštaju u kasnim poslijepodnevnim satima.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike