Mozaik
PODIJELIT ĆE SVOJA ISKUSTVA

Oscarovci Frances McDormand i Joel Coen dolaze na Ponta Lopud festival
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Višestruki dobitnici Oscara Frances McDormand i Joel Coen bit će gosti 2. Ponta Lopud filmskog festivala, od 22. do 27. lipnja, na otoku Lopudu, gdje će mladim filmskim djelatnicima govoriti o svojim karijerama i iskustvu zajedničkog rada, potvrdili su organizatori. Dvadesetak talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije tako će dobiti priliku na masterclass radionicama upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije. Jedan od osnivača Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra, istaknuo je kako su McDormand i Coen svojim radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost.

- Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje pripadaju u program za mastere i mlade talente te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti - poručio je Purivatra.

Uz niz susreta i razgovora s masterima za glumu i režiju, planirani su i stručni programi za snimateljice.

- Dvadesetak sudionika masterclassova uživat će rijetki privilegij učenja od vrhunskih profesionalaca koji u svom poslu potpuno uživaju i uvijek su u potrazi za novom inspiracijom. U šest festivalskih dana sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave franjevačkog samostana Lopud 1483, i plaže RMH Lafodia Sea Resorta - navode organizatori. H
LEGENDE FILMA
Glumica i producentica Frances McDormand četverostruka je dobitnica Oscara te jedna od najznačajnijih živućih glumica koja svojim karakternim ulogama i glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao “Fargo”, “Tri plakata izvan grada”, “Zemlja nomada” i brojne druge, stalno podižu standarde onoga što smatramo glumačkom vještinom. Prošle godine postala je prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini (“Zemlja nomada”), a u karijeri je osvojila i nagrae Oscar, Emmy i Tony. Redatelj, scenarist i producent Joel Coen također je četverostruki oskarovac, a ovjenčan je i Zlatnom palmom u Cannesu. S bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravne filmove, kao što su “Nema zemlje za starce”, “Veliki Lebowski”, itd.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike