Mozaik
U SJEĆANJE NA VRSNOG PRIMAŠA I INSTRUMENTALISTA

Krema tamburaške glazbe okupila se na tradicionalnom, 22. Memorijalu Hrvoja Majića
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

U dvorani vinkovačkog Gradskog kazališta ispunjenoj do posljednjeg mjesta održan je 22. Memorijal Hrvoja Majića, tradicionalno, jednom godišnje, okupljanje tamburaša u sjećanje na vrsnog primaša i instrumentalista, Zlatnih dukata, prerano preminulog Hrvoja Majića.



Unatrag dva desetljeća na Memorijalu je muziciralo više od 1000 tamburaša, a osim hrvatskih, rado su mu se odazivali i tamburaši bačkih i bunjevačkih Hrvata, Hrvati iz Mađarske i BiH, kao i poznati virtuoz Jerry Grcevich iz Amerike, Bako Jovanović iz Austrije, ali i veliki tamburaški orkestar iz svih dijelova Hrvatske okupljen za koncert nazvan Šokačka rapsodija u zagrebačkoj dvorani Lisinski. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, kao hommage Hrvoju Majiću, i ove je godine priredio koncert tamburaške instrumentalne glazbe u sklopu Memorijala na kojem su nastupili Duo Filip Kovačić na braču i Branimir Pepić na klaviru, Tamburaški orkestar vinkovačke Osnovne glazbene škole Josipa Runjanina, Tamburaši sv. Marije Mandaljene iz Župe dubrovačke, Zagrebački tamburaški kvartet, TS Daj šta daš i Bit će skoro propast sveta, po mnogima najbolji romski tamburaški sastav iz Deronja.

- Hrvoje bi bio presretan da vidi ovu mladost danas kako svira klasiku na tamburi. To su bile i njegove intencije da tambura svira koncertne, klasične, sve vrste glazbe. Janika Balaž, kada je umro, Novosađani su krenuli s Memorijalom. Trajao je deset godina i, nažalost, ugasio se. Mi trajemo, evo, 22 godine, najviše upornošću Matice hrvatske - podsjetio je u ime organizatora Šima Dominković, doajen tamburaške glazbe i jedan od inicijatora Memorijala, dodajući kako je pet malih sastava, jedan veliki, kazališna dvorana bez konferanse, samo publika i instrumentalna tambura, recept za uživanje i sjećanje na ovog maestra prima koji nas je prerano napustio i uskratio za mnoge nove izvedbe.

- Hrvoje nas je napustio 1999. godine. I sam sam tada bio dijete, a kamoli moji učenici rođeni poslije. No, kroz nastavu, tamburašku pedagogiju i kulturu sviranja, trudimo se na naše učenike prenijeti ostavštinu Hrvoja Majića, koji je jedan od prvih koji je tamburu želio izdići na višu, umjetničku razinu obradama Mozarta, Bacha, Verdija, što danas radimo u Glazbenoj školi. Velika je čast što učenici Glazbene škole mogu nastupiti na ovom Memorijalu - rekao je voditelj TO vinkovačke Glazbene škole, Tomislav Majačić, a pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, Marija Liščić Drmić podsjetila je kako Vinkovci, iz godine u godinu, priređuju večer sjećanja na našeg sugrađanina, glazbom koju je najviše volio, čime mu ujedno odajemo počast. M.Flego
Hrvoje bi bio presretan da vidi ovu mladost danas kako svira klasiku na tamburi, kaže Šima Dominković

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa