Magazin
PETTERI TAALAS GLAVNI TAJNIK SVJETSKE METEOROLOŠKE ORGANIZACIJE

Vremenske će prilike postajati sve ekstremnije
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

Svijet je suočen s 50-postotnom vjerojatnošću da u jednoj od idućih pet godina globalne temperature premaše referentnu vrijednost od 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih razina, upozorili su u utorak Ujedinjeni narodi i Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. godine većina država svijeta pristala je na ograničenje procesa globalnog zagrijavanja našeg planeta znatno ispod 2 Celzijeva stupnja u odnosu prema predindustrijskom razdoblju (mjerenja između 1850. i 1900.), po mogućnosti do 1,5 Celzijevih stupnjeva. Prosječna temperatura od 1,5 °C iznad predindustrijske razine tijekom višegodišnjeg razdoblja značila bi kršenje pariškoga cilja.



- Jedna godina prekoračenja temperature iznad 1,5 °C ne znači da smo prekoračili kultni prag Pariškog sporazuma, ali nas upozorava na to da se sve više približavamo situaciji u kojoj bi temperatura od 1,5 °C mogla biti prekoračena na duže razdoblje - rekao je Leon Hermanson iz britanske Meteorološke službe, koji je vodio izvješće.

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas još je jednom naglasio problem pretjeranog i čini se teško zaustavljivog zagrijavanja planeta Zemlje:

- No studija istodobno pokazuje da smo bliže privremenom postizanju nižih temperaturnih ciljeva zacrtanih Pariškim sporazumom; 1,5 Celzijevih stupnjeva nije tek neka nasumična statistika. To je indikator točke u kojoj će klimatski utjecaji postati sve štetniji za ljude, ali i za cijeli planet.

Znanstvenici se slažu da čak i jedna godina u kojoj će temperature porasti za 1,5 °C može imati strašne posljedice, poput uništenja koraljnih grebena ili smanjenja ledenog pokrivača Arktika:

- Sve dok nastavljamo emisiju stakleničkih plinova, temperature će nastaviti rasti. Usto će oceani i dalje postajati topliji i kiseliji, morski led i ledenjaci i dalje će se otapati, razina mora nastavit će rasti, a vremenske prilike postajat će sve ekstremnije. Zatopljenje Arktika nerazmjerno je visoko i ono što se ondje događa utječe na sve nas - rekao je Taalas.

Maxx Dilley, zamjenik direktora za klimatske promjene u WMO-u, dodatno je naglasio:

- Gubici i štete povezani s klimatskim promjenama, uključujući i pogoršanja, već su prisutni, a neki od njih u doglednoj su budućnosti vjerojatno nepovratni.

Kim Cobb, znanstvenica s Tehnološkog instituta Georgije, zaključila je nimalo optimistički:

- Važno je upamtiti da ćemo, nakon što dosegnemo prosječnu globalnu temperaturu od 1,5 °C, trpjeti sve gore klimatske utjecaje kako se budemo približavali temperaturama od 1,6 °C i 1,7 °C, kao i svakim sljedećim povećanjem. (H/DJ)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim