Ekonomija
GOSPODARSKI SUSRET

S poljskim tvrtkama prvi konkretni oblici suradnje
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Wlodarczy: Tu smo da pomognemo u ostvarivanju suradnje i da tvrtke s ovih prostora Hrvatske posluju i u Poljskoj

Samo nekoliko mjeseci nakon službene posjete Poljskoj, naš grad posjetili su predstavnici tvrtki iz te zemlje koji su zainteresirani za gospodarsku suradnju s Osijekom.
Prema riječima zamjenice gradonačelnika grada Osijeka Jasenke Crnković, riječ je o nastavku poslovnih razgovora koji su obavljeni u Poljskoj tijekom rujna prošle godine, a sad se kreće sljedeću razinu - konkretizaciju poslovne suradnje.
- Prošle smo godine u rujnu išli s Hrvatskim narodnim kazalištem vezano uz kulturnu suradnju naše zemlje i Poljske, i tu smo kulturnu suradnju iskoristili kako bi naš grad Osijek predstavili u svim svojim gospodarskim i investicijskim potencijalima. Naime, taj smo susret iskoristili za konkretne korake i odmah dogovorili buduće susrete u Hrvatskoj, pa tako i ovaj gospodarski susret, odnosno Osijeka i Osječko-baranjske županije s poljskim tvrtkama - pojasnila je Crnković te dodala kako najveću zaslugu za odličnu međusobnu suradnju ima počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj Pawel Wlodarczy iz Krakowa, koji je bio vrlo zainteresiran za takvu vrstu suradnje i koji je doveo veliki broj poljskih tvrtki i predstavnika u Osijek.
- I mi smo okupili predstavnike naših tvrtki, i to ne samo velikih, jer smo htjeli naglasiti važnost i onih malih i srednjih poduzetnika koji mogu pomoći u sklapanju međusobne i što bolje suradnje između Osijeka i Poljske - naglasila je Crnković te dodala - Na ovom gospodarskom susretu konkretizirat ćemo gospodarsku suradnju koju i dalje nastavljamo.
Konzul Republike Hrvatske u Poljskoj Pawel Wlodarczy istaknuo je zadovoljstvo dolaskom delegacije poljskih tvrtki u naš grad te naglasio važnost ovakve suradnje za obje strane.
- Poljska je velika zemlja, a to je šansa za tvrtke iz Hrvatske koje traže svoj prostor i izvan svojih granica. Tu smo zato da pomognemo u ostvarivanju te suradnje i da tvrtke iz ovih prostora Hrvatske budu u Poljskoj - istaknuo je Wlodarczy te naglasio kako se u Osijeku jako dobro osjeća i uvijek rado kaže svojim sunarodnjacima kako je osječka regija upravo kao ona varšavska zbog mnogih sličnosti.
Pozdravna riječ ovog gospodarskog susreta pripala je pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igoru Mediću, a nakon toga uslijedila je prezentacija predstavnika Poljske vezane uz trenutačnu gospodarsku situaciju u toj zemlji te prezentacija predstavnika Grada Osijeka o gospodarskoj situaciji i poslovanju u gradu Osijeku. Za predstavnike iz Poljske organizirano je razgledavanje grada u pratnji turističkog vodiča, a kako bi se gostima maksimalno uljepšao boravak u našem gradu imali su priliku pogledati premijeru predstave "Fedra" u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu prema drami Jeana Racinea, s prijevodom na poljski jezik. Tihana Eršek Cicvarić

Postoji potreba za transferom znanja
Krakow je najveći sveučilišni centar u Poljskoj, a 2018. organiziran je susret rektora s krakovskih sveučilišta sa rektorima iz cijele Hrvatske te je potpisano čak 11 ugovora. - Suradnja postoji kroz Erasmus ugovore i razmjenu studenata. Što se tiče gospodarskog dijela, kolega poduzetnika iz Poljske te svega onog što se bude dogovorilo između tvrtki, a gdje bude postojala potreba za transferom znanja mi smo spremni, jer kapacitet sveučilišta i znanja koja postoje na njemu treba iskoristiti - rekla je Sonja Vila, prorektorica Sveučilišta u Osijeku.

Jasenka Crnković

zamjenica gradonačelnika grada Osijeka

Okupili smo predstavnike naših tvrtki, i to ne samo velikih nego i onih malih i srednjih poduzetnika koji mogu pomoći u sklapanju što bolje suradnje između Osijeka i Poljske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete