Regija
MEĐUNARODNA STUDENTSKA KONFERENCIJA U VUKOVARU

Studenti koji se žele baviti istraživačkim radom imali priliku predstaviti radove
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
VUKOVAR - Sedma međunarodna studentska konferencija studenata ekonomije i informatike održana je u Vukovaru, a domaćin je bilo Veleučilište "Lavoslav Ružička".



Inicijator pokretanja konferencije je Sveučilište Vitez, te su njegovu želju da ona ima međunarodni karakter podržali fakulteti iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.



- Studenti sa svojim mentorima pišu radove i izlažu na samoj konferenciji. Od prve konferencije sudjelujemo, s tim što je svake godine domaćin visokoobrazovna ustanova iz druge države. Ove je godine u Vukovaru, prošle je bila u Sloveniji, iduće se vraća u BiH. Sudjelovanjem pokazujemo kako naši studenti mogu biti ravnopravni drugim sveučilištima i fakultetima, uključujući i one izvan Hrvatske - izjavio je Željko Sudarić, dekan vukovarskog veleučilišta.



Za konferenciju, čija je glavna tema "Visoko obrazovanje u vrijeme pandemije", bilo je prijavljeno 60 radova, a nakon otvaranja u Gradskom muzeju Vukovar sesije su održane u dvoranama veleučilišta.



Jamila Jaganjac, dekanica Fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta Vitez, podsjetila je kako je prva konferencija održana 2016. u Travniku. Inicijativa je proizišla iz interesa studenata da se bave znanstveno-istraživačkim radom te želje profesora i mentora da rade sa studentima.



- Definirano je da sve radove studenti pišu s mentorima, što je odličan način prakticiranja istraživačkog rada. Među partnerskim su se ustanovama razvili i drugi oblici suradnje, poput sudjelovanja na drugim konferencijama, gostujuća predavanja i Erasmus razmjena. Dvije su konferencije održane online zbog pandemije korone, no važno nam je bilo održati ih i zadržati kontinuitet, ali svi smo suglasni kako virtualno ne može kvalitetno zamijeniti druženja i izlaganja uživo - rekla je, dodavši kako je s njihova fakulteta u Vukovar prispjelo 15 sudionika.



Malči Grivec, dekanica Fakulteta za ekonomiju i informatiku Univerziteta u Novem Mestu (Slovenija), izjavila je kako su se u konferenciju uključili prije četiri godine, jer im je takav oblik suradnje jedinstvena prilika da studente uključe u znanstveno-istraživačku djelatnost i povezuju se na korist i profesora i studenata.



- Držim kako su obrazovni procesi podjednako kvalitetni u svim državama iz kojih dolaze sudionici. Organiziramo i ljetne škole te imamo zajedničke projekte - rekla je Grivec, naglasivši značenje Erasmus programa.

Dragana Korpoš
Za konferenciju, čija je glavna tema “Visoko obrazovanje u vrijeme pandemije”, prijavljeno je 60 radova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike