Osijek
ZAVIČAJNI KLUB "ZAGOREC" JOSIPOVAC

Mi smo u biti Slavonci sa zagorskim srcem
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Vrijedno rade, okupljaju zanesenjake, potiču rad s mladima, a već su odškolovali tri generacije tamburaša

Grad Osijek doista se, kao pravo veliko regionalno središte, može pohvaliti bogatim aktivnostima iz takozvanog segmenta civilnog društva. O udrugama kao nositeljima kulturnog, društvenog, humanitarnog i inog djelovanja često izvještavamo na našim stranica, istina ponekad ne toliko u mjeri koliko to većina od njih zaslužuje...



Zavičajni klub Zagorec iz Josipovca jedna je od udruga koja vrijedno i predano radi, okuplja zanesenjake, potiče rad s mladima. Nizom gostovanja, izbornom skupštinom, pa i domaćinstvom manifestacije u prigodi uskrsnog blagdana, zaokružili su vrlo aktivne prve mjesece ove godine. Prilika da ih dodatno predstavimo, to više jer su za Zavičajnim kubom Zagorec 23 godine neprekidnog djelovanja, osnovani su 1998. godine.

Glazba i običaji


- Jedna grupa naših mještana koji su podrijetlom iz Zagorja došla je na ideju osnovati zavičajni klub kako bi sačuvali tradiciju i običaje iz kraja odakle su njihovi preci došli. Po cijeloj Hrvatskoj postoje slični klubovi raseljenih Zagoraca, pa tako i na području slavonskih županija - započinje priču Mirko Pavić. Predsjednik je kluba od 2006. godine, a i na netom održanoj skupštini kluba dobio je povjerenje za još jedan mandat.


"ZKZ", iako ne vole kada ih se tako skraćeno naziva, u svojim počecima imali su folklornu sekciju, odškolovali su i tri generacije tamburaške sekcije, danas, pretežito kroz pjevačku skupinu, imaju 40-ak aktivnih članova. Ukupno 100-tinjak je simpatizera i podupirućih članova.

- Nastupamo po cijeloj Hrvatskoj, njegujemo zagorske pjesme, što ne znači da mi ne znamo pjevati i slavonske pjesme. Mi jesmo zavičajni klub Zagoraca, ali većina nas je rođena ovdje, tako da smo u biti Slavonci sa zagorskim srcem - kazuje Pavić. Posebno u svojoj povijesti pamte nastup u dvorani "Vatroslav Lisinski", pred 2500 gledatelja.

U Zagorju, u Bednji, postoji Zavičajni klub Zagoraca Hrvatske koji kao krovna organizacija prati i pomaže rad zavičajnih klubova. Oni su redovito domaćini Josipovčanima za njihovih posjeta Zagorju.

- Posjetimo Mariju Bistricu da se duhovno obnovimo, uz Bednju obiđemo Kumrovec, Pregradu, Krapinu... Stekli smo naravno mnogo prijateljskih klubova iz Zagorja, ali isto tako i cijele Hrvatske, koji također dolaze k nama na naše manifestecije - kaže Pavić. Pridužuje nam se i Franjo Kranjec, umjetnički voditelj kluba, koji će reći kako su ove godine kao klub sudjelovali na manifestacijama čuvanja korizmenih običaja u Donjoj Motičini, Svetom Đurđu i Podgoraču, a oni su u Josipovcu bili domaćini manifestacije "Kaj su naši stari jeli".


- Tradicionalno je to okupljanje kulturno-umjetničkih društava i udruga s područja slavonskih županija koji njeguju tradiciju. Riječ je o KUD-ovima iz Zdenaca, Podgorača, Petrijevaca, Popovca, Ivanovaca te uz nas kao domaćine i naš KUD-a Josipovac. Okupili smo društva s kojima se tijekom godine na različitim manifestacijama najčešće susrećemo, ali to su i društva koje drže do tradicije svoga kraja, posebice u ovakva blagdanska vremena. Za nas je ova organizacija to značajnija jer se prvi put pokazujemo kao organizatori i domaćini - izvijestit će Kranjec. A najprepoznatljivije korizmeno jelo Zagoraca je grah s geršlom (ječmom). Tu su i kukuruzni kruh, bijeli žganci i regment - maslačak čiji se listovi koriste za salatu. Nastavlja se slijed bučnicom, štrudlama sa sirom, tačkama s pekmezom i langošicama, odnosno "poderanim gaćama".

Podrška mama i baka


- Mladi vole sva ta jela, samo što oni nemaju strpljenja i živaca potruditi se za njihovu pripremu. Ali zato smo tu mi, bake, mame, svekrve koje se potrudimo - kaže Marija Juriša, koja će istaknuti kako je članica od osnutka ovog zavičajnog kluba. Članice kluba bile su ovom prigodom odjevene u tradicionalne zagorske nošnje, u vrijeme korizme nose se bijele marame.

Predsjednik Pavić naglasit će kako su vrata Zavičajnog kluba Zagorec otvorena za sve.

- Svaka osoba koja se želi družiti, koja želi prijateljstvo, slobodna je pridružiti nam se. Probe su ponedjeljkom i srijedom do 19 do 21 sat u Hrvatskom domu u Josipovcu, gdje je i središte udruge - kazuje Pavić.

Naposljetku istaknut će suradnju s Mjesnim odborom Josipovac i zahvaliti na njihovoj podršci.

- Redovito sudjelujemo na manifestacijama koje Mjesni odbor organizira. Jednako tako i sa svim našim udrugama održavamo dobre odnose. U konačnici svi mi prezentiramo Josipovac, i to nam je to u interesu - kazuje Pavić.

Dario Kuštro
Nastupaju po cijeloj Hrvatskoj, njeguju zagorske pjesme, što ne znači da ne znaju i slavonske

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike