Osijek
SMOTRA “VJEDRA” OSMI PUT

Kreativnim izrazom učenici produbljuju sadržaj vjeronauka
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
U Vikarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije u četvrtak je održana vjeronaučna kreativna smotra pod nazivom "VjeDra". Na njoj su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola koji su pjesmom te likovnim, dramskim, ili literarnim radovima predstavili svoj doživljaj jedne od dviju zadanih tema.



Na ovoj smotri, koja nije bila natjecateljska, sudjelovali su učenici iz 23 osnovne i pet srednjih škola s prostora cijele Nadbiskupije. Osim iz Osijeka, nastupili su vjeroučenici iz Otoka, Čepina, Slavonskog Broda, Briješća, Rokovaca - Andrijaševaca, Lovasa, Valpova, Višnjevca, Vinkovaca, Privlake, Vuke, Oprisavaca, Gunje, Tordinaca, Đakova i Dalja.



Prema riječima Teute Rezo, predstojnice Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji skrbi o školskom vjeronauku, vjeroučiteljima, župnoj katehezi i predškolskom vjerskom odgoju, ova se smotra održava već osmi put u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.



- Riječ je o smotri na kojoj se vjeroučenici na zadanu temu, ove godine to su "Sveti Ignacije Loyolski i Družba Isusova" i "Sveti Josip - uzor za sva vremena", kreativno izražavaju te tako produbljuju sadržaj vjeronauka i imaju prilike doživjeti ga na iskustvenoj razini. Prilika je to da sve svi obogatimo onim što ćemo ovdje vidjeti. Imamo 270 sudionika iz 23 osnovne i pet srednjih škola. Oni dolaze iz sve tri slavonske županije koje ulaze u sastav Đakovačko-osječke nadbiskupije.



Susreli smo i višu savjetnicu za vjeronauk u osječkoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ankicu Mlinarić. Njezin je posao unaprjeđivanje nastave vjeronauka u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih pet slavonskih županija u suradnji s katehetskim uredima Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije. Kako nam je objasnila, nastava vjeronauka, osim vrednovanja znanja i kulture komuniciranja, također ima i element stvaralačkog izražavanja.



Zajedno s 15 učenika Osnovne škole "Tin Ujević" iz Osijeka na ovu je smotru došla i vjeroučiteljica s. Anamarija Vuković, članica Družbe Kćeri milosrđa. Osim svojih likovnih radova njezini su učenici na ovoj smotri predstavili i Molitvu sv. Ignacija. Sestra Anamarija predaje vjeronauk već tri godine, a trenutačno drži nastavu za deset odjeljenja, od 5. do 8. razreda. D. Celing
Najčitanije iz rubrike