Osijek
ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA

Dan karijera: Učenici povjerili kakve su im šanse za posao
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Uključilo se 26 tvrtki - bila je to prilika za umrežavanje te planiranje i razvoj karijere

U sklopu višednevne manifestacije "Povratak u budućnost 4.0.", u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održan je u četvrtak Dan karijera u tehničkim zanimanjima. Nastao je kroz suradnju poslovnog i obrazovnog sektora, a usmjeren je na promociju Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole.



Glavni mu je cilj informiranje učenika škole o prilikama za zapošljavanje i upoznavanje s tržištem rada kroz prezentacije gostujućih poslodavaca, što je ujedno i izvrsna prilika za umrežavanje te planiranje i razvoj karijere, ističu u školi.

Ravnatelj Kovačić kaže kako su se povezali s 26 tvrtki te je njih deset imalo predavanje i prezentacije u školi. Uz to, program Dana karijere obuhvatio je i dvije radionice na kojima se predstavljao rad škole, nešto što je zanimljivo za njihovo područje rada od programskog dijela do tehničkog, poput ožičavanja, upotrebe baterija, neprekidnih napajanja i različitih područja u kojima tvrtke djeluju.

- Dio je učenika s našim nastavnicima obišao osječke tvrtke, dio je učenika otišao u zonu Nemetin, a dio u Čepin. Obilaskom tih tvrtki učenicima je prikazan rad u postrojenju, kako funkcioniraju te što ih očekuje ako se odluče za ta zanimanja.

Na netom završenoj prezentaciji jedne od tvrtki, upitali smo učenike za dojmove.

- Posjetio sam prezentaciju tvrtke koja se bavi digitalnim marketingom i raznim softverima, jako mi se svidjela. Opisali su nam kako rade i na jednostavnim programima te da netko i bez predznanja može naučiti raditi s tim programima - rekao nam je Filip Tkalćević iz 4.et.

Učenik trećeg razreda istaknuo je da mu se svidjela atmosfera i program koji je predstavljen na prezentaciji te da čeka sljedeću na kojoj će čuti još priča iz IT sektora. Na upit o upisu na studij odgovara kako mu je to zapravo bio cilj, da dolaskom na Dan karijera sazna više o mogućnostima rada u Hrvatskoj ili izvan nje. Naravno, kaže nam, najbolje bi bilo ostati ovdje, zaključio je.

Učenici su aktivno sudjelovali u prezentacijama koje su se odvijale na drugome katu škole, pa smo pitali i jednog od gostujućih predavača koji je bio okružen radoznalim učenicima nakon završene prezentacije.

- Učenici su zadovoljni, i to mi se sviđa, čini mi se da će nešto napraviti od sebe - kazao nam je BranimirValentić iz tvrtke Base 58.

U petak (13. svibnja) u školi će se održati Alumni klub, gdje će bivši učenici Elektrotehničke i prometne škole održati iskustveno predavanje sadašnjima te im približiti put kojim su oni prošli kako bi postali uspješni poduzetnici ili zaposlenici uspješnih tvrtki.

Mario Vuk
NAJČEŠĆE PRVO NA STUDIJ PA NA POSAO
- Što se tiče odabira zaposlenja, učenici najčešće prvo odabiru nastavak obrazovanja kroz neki od srodnih studija, no ako netko od njih smatra da je stekao određena znanja i vještine koje su tražene te se snalazi u trenutačnoj ekonomiji i onom što ona traži, ili je ekspert u svome području, onda ga nitko neće pitati što je završio - opisao nam je ukratko stanje na terenu Branimir Valentić iz tvrtke Base 58.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike