Mozaik
KULTURNI CENTAR U POVODU 30 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA

Korejski arhitekt i fotograf u Osijeku izložio djelo na 60-metarskom hanji papiru
Objavljeno 13. svibnja, 2022.

Obilježavanje 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Južne Koreje organizirano je s dvije zanimljive izložbe na kojima su se u dva hrvatska grada - Zagrebu i Osijeku, predstaviti ugledni korejski suvremeni umjetnici.U povodu obilježavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Republike Južne Koreje i Hrvatske, u Kulturnom centru Osijek postavljena je izložba korejskog arhitekta i fotografa Yang-Han moa. On je svojim fotobjektivom zabilježio ljepotu pet korejskih povijesnih palača, istinskih arhitektonskih bisera i te fotografije pretvorio u jedinstveno umjetničko djelo prenoseći ih na 60-metarski hanji papir. Hanji papir tradicionalni je korejski papir, a umjetničko djelo te veličine (2x30 m) čini ga kandidatom za Guinessovu knjigu rekorda u koju će biti (trajno) upisan po završetku izložbe.

Na izložbama sudjeluje još pet korejskih umjetnika: Seok Eun-mi, Jeon In-Sook, Kang Young-nam, Park Young-hee i Park Nam-hee, čija su jedinstvena umjetnička djela: fotografije, umjetnički predmeti od recikliranog stakla, slike tintom..., izložena i predstavljena na izložbama u Zagrebu i Osijeku.

Među djelima navedenih umjetnika posebno je zanimljiv i dio izložbe pod nazivom "Watch the sea and Make art". Riječ je o recikliranim predmetima poput ogrlica od stakla, prethodno bačenog (kao otpad) i izvađenog iz mora. Ekipa umjetnika koja je izrađivala ove predmete posjetila je brojne plaže duž istočne i zapadne korejske obale kako bi dobili cjelovitu sliku o stupnju zagađenosti mora.

Korejski umjetnici ovom izložbom žele pokazati štetnost i posljedice koje zagađenje ima na čitav morski ekosustav, ali i ukazati na važnost (o)čuvanja i brige za čisto more u zemljama koje se najvećim dijelom na njega oslanjaju - jedna je to od poveznica Južne Koreje s tri strane okružene morem, i Hrvatske, bisera Jadranskog mora. Iako manje štetan od plastike, stakleni otpad nepovoljno djeluje na morski ekosustav otežavajući i blokirajući protočnost vode i zraka.

Spomenutim izložbama bit će obilježeno prijateljstvo Južne Koreje i Hrvatske te, na najljepši mogući način, kroz kulturnu razmjenu i suradnju, priređeno trideset godina od uspostave diplomatskih odnosa ove dvije zemlje. Izložbu u Osijeku otvorio je predsjednik Gradskog vijeća, gospodin Vladimir Ham. T.K.
Čini ga kandidatom za Guinessovu knjigu rekorda u koju će biti (trajno) upisan po završetku izložbe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Što Hrvatice i Hrvati najviše kupuju u sex shopovima?

2

TRADICIONALNI KONCERT "NA LIVADI NA JANKOVCU"

Izveli klasičnu, rock i glazbu iz filmova

3

PUHAČKI ORKESTAR GRADA KOPRIVNICE

Kad Podravci krenu nizvodno