Mozaik
POČINJE 29. FESTIVAL GLUMCA

Odličnih 19 predstava
recentne produkcije bit
će izvedeno u 5 gradova
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Ove se godine trijenalno dodjeljuje nagrada za najbolji kazališni plakat, i to za “Noru” Marija Kovača, autorice Kune Zlatice

Ovogodišnji, 29. Festival glumca održava se od 13. do 21. svibnja i nakon dvije godine, zbog pandemije, vraća se u svoj uobičajeni termin u svibnju. Kazališne predstave recentne hrvatske produkcije održat će se u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije: u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji. Grad domaćin su Vinkovci, gdje je 14. svibnja s početkom u 21 sat u GK "Joza Ivakić" svečanost otvoranja Festivala, a u subotu, 21. svibnja, u 18 sati, u istom je prostoru dodjela nagrada i priznanja.



Podsjetimo, izbornik 29. Festivala glumca je, dakako, glumac Davor Svedružić, koji je izabrao 19 predstava, Ocjenjivački sud čine Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić, a ovogodišnji domaćin je prvak Drame HNK u Splitu, Filip Radoš.

No neka događanja vezana uz Festival već su počela, a ima i nekih novosti. Ove se godine, naime, trijenalno dodjeljuje i nagrada za najbolji kazališni plakat. Stručni tročlani Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu ugledni likovni umjetnici Marta Crnobrnja, Dubravko Mataković i Marko Šošić, izabrali su - od 30 prijavljenih - 20 plakata za Trijenalnu izložbu koja će biti postavljena u galeriji GK Joza Ivakić Vinkovci, u subotu, 14. svibnja prije svečanog otvaranja Festivala. Najboljim je ocijenjen plakat za predstavu Henrika Ibsena "Nora", redatelja Marija Kovača, a u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba.

Autorica grafičkog oblikovanja plakata je Kuna Zlatica. Priznanje i novčana nagrada bit će joj uručeni na završnoj svečanosti dodjele nagrada 29. Festivala glumca 21. svibnja.

- Kompozicija plakata za predstavu Nora je skladna, izuzetne elegancije u svojoj jednostavnosti. Harmonična paleta boja, jake simbolike. Vrhunsko grafičko oblikovanje i tehnička izvedba - navodi se u u obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

U samo dva mjeseca izbornik Davor Svedružić pogledao je sve 73 prijavljene predstave i za Festival odabrao 19, prema njegovu mišljenju, najboljih.

- Nadam se da će i publika na Festivalu glumca isto tako uživati u odabranim predstavama, kao što sam i ja uživao. Žao mi je što ih nisam mogao odabrati još više jer bilo je još predstava koje su zaslužile biti ovdje, ali propozicije su propozicije i broj je ograničen. Nijanse su odlučivale za neke predstave koje nisu na Festivalu. Trudio sam se biti objektivan, koliko je to moguće u tako subjektivnoj sferi kao što je umjetnost! Ali ovo jest umjetnost! I zanat! I vještina! I talent! I rad! I baš zbog toga sam težio tome da se u odabranim predstavama to vidi i da svaki glumac na sceni bude glavni lik predstave. Jer ovo je festival glumca! Koliko sam u tome uspio, procijenit ćete vi, draga publiko iz prekrasne Slavonije! Jer bez vas niti nas nema! Živjelo kazalište! - napisao je u svojoj poruci medijima izbornik 29. Festivala glumca Davor Svedružić.

Ljubitelji kazališne riječi i glumčeve igre u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Otoku i Županji moći će pogledati 19 atraktivnih i vrhunskih predstava 29. Festivala glumca.

Miroslav Flego
POPIS PREDSTAVA

 

HNK Zagreb: “U agoniji” u režiji Ivice Buljana

HNK Zagreb i Teatar Erato, Zagreb: “Kad svijeće dogore” u režiji Branka Ivande

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija: “Treba se znati ponašati” u režiji Tomislava Pavkovića

Satirično kazalište Kerempuh, Zagreb: “Škrtac” u režiji Dore Ruždjak Podolski

Teatar Exit, Zagreb: “Realisti” u režiji Matka Raguža

Kazalište Planet Art, Zagreb i ZGK Komedija: “Korak po korak” u režiji Marka Torjanca

Glumačka družina Histrion, Zagreb: “Bila je to ševa” u režiji Lee Anastazije Fleger

Umjetnička organizacija, Kazališna družina Rebel, Zagreb: “Krizni stožer” u režiji Mirana Kurspahića

HNK Split: “Kukci … zaustavljena priča” u režiji Saše Anočića

Gradsko kazalište mladih, Split: “Psi, pare, pištolji” u režiji Ivana Plazibata

Kazalište Playdrama, Split: “Sretna ne bila” u režiji Helene Petković

HNK Osijek: “San ljetne noći” u režiji Tamare Damjanović

HNK Varaždin: “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića

Drama Plus, Zadar: “Tko je ubio mog oca” u režiji Vinka Radovčića

Kazalište Virovitica: “Alabama” u režiji Darija Harjačeka

Zajednička predstava GK Joza Ivakić, Vinkovci, GDK Gavella, Zagreb, Ludens teatra, Koprivnica, GK Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar: “Tena - kronika raspada jedne ljepote” u režiji Dražena Ferenčine

Kazalište Mala scena, Zagreb: “Aut” u režiji Paška Vukasovića

GK Žar ptica, Zagreb: “Mala Frida” u režiji Anice Tomić

GK Požega: “Carevo novo ruho” u režiji Ružice Maurus

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike